Länkstig

Så hållbarhetsmaxar du julen

Publicerad

GirlangJul, jul, strålande jul. Ett par dagar med god mat, umgänge och klappar. Eller några dagar med frosseri, stress och julklappsberg som ger klimatångest? Det är dags att vi gemensamt ser till att julen blir mer hållbar, både för oss som människor och för vår gemensamma planet. Göteborgs universitet visar vägen.

En traditionell svensk jul förknippas med ett visst mått av överdåd. Många av oss har läst om alla korvar och syltor som Emil i Lönneberga serverar fattighushjonen när Alma och Anton är på julkalas i Skorphult. Och på näthinnan har vi också familjen Ekdahls överdådigt julpyntade hus i filmen Fanny och Alexander. Men kanske är det dags att sluta tänka överdåd, och istället börja tänka lagom när vi planerar inför julen? Lagom för att spara vår planet, och lagom för att vi ska må bättre. Och handen på hjärtat, vad kan vara mer svenskt än en lagom jul?

JulbordMinska mängden mat

– Ofta består julbordet av mycket griskött, som julskinka och köttbullar, samt av sill och olika sorters kål och inga av dessa är problematiska ur miljösynpunkt. När det gäller julbordet är det överflödet som är den största boven. Generellt förbereder vi mer mat och godsaker än vad vi äter upp, säger Anna Post, universitetslektor i kostvetenskap.

Ett tips från henne är därför att noga planera utifrån hur många som ska äta och vad de tycker om, inte utifrån vad som ”ska” finnas på julbordet.

– Är det inte så många, köp hem ett par skivor julskinka istället för att laga en hel. Om gästerna gillar grönt till skinkan och sillen är det en god idé, annars blir det bara ett spel för galleriet och mer mat som slängs, säger Anna Post.

Välj rätt fisk

En rätt som inte ska vara med på julbordet överhuvudtaget är den rökta ålen.

– Ålen ska vi undvika idag eftersom den är rödlistad, vilket innebär att beståndet är hotat. Bättre fiskval på julbordet är sill och makrill, för de flesta arter finns populationer som åtminstone har gult ljus, säger Carl André, professor i marin ekologi.

För den som inte klarar sig utan rökt ål finns dock ett hållbart alternativ, den tropiska fisken Clarias.

– Det är en sötvattensfisk som odlas i landbaserade anläggningar med fokus på hållbarhet och cirkulära näringsflöden. Rökt sägs den likna ålen i smak och konsistens, säger Kristina ”Snuttan” Sundell, professor i zoofysiologi.

En annan fisk som passar på julbordet är lax, som både är nyttig för oss människor och bra för miljön.

– Men se till att välja certifierad lax. Det finns flera olika märkningar, som KRAV och ASC, som till exempel tar hänsyn till hur laxen är odlad och vilket foder den fått, säger Kristina ”Snuttan” Sundell.

Juldekoration i granByt glitter mot papp

Grön och grann står granen i stugan under julhelgen, men vilken är bäst – den som luktar barr eller den som inte luktar alls?

– Alla saker vi gör har en miljöeffekt, även en riktig gran eftersom den ska huggas och fraktas till köparen. Men vill du ha en gran, så är en riktig gran bättre för miljön än en plastgran. Själv föredrar jag en närproducerad gran, och allra helst en topp från en pågående avverkning, säger Göran Wallin, universitetslektor i miljövetenskap.

Men för att en gran ska bli en julgran krävs dekorationer. De senaste åren har det varit stort fokus på mikroplaster som finns överallt, till exempel i det glitter som vi gärna dekorerar våra julgranar med. Så skippa glittret och sök prydnader bakåt i tiden istället. Då blir det enkelt att dekorera trädet både vackert och hållbart.

– När julgranar började användas i Sverige i slutet av 1800-talet, fanns inte så mycket julpynt i handeln. Istället tillverkades det hemma. Det finns många fina beskrivningar på julpynt från den här tiden som håller att använda fortfarande. Påsar, korgar och strutar av papp är några exempel. Flaggor, bokmärkesänglar och snökristaller i vitt papper är andra, säger Anneli Palmsköld, professor i kulturvård med inriktning mot hantverksvetenskap.

Handla lagom med klappar

Handels utredningsinstitut räknar med att årets julhandel kommer att omsätta 78,5 miljarder kronor, vilket är tre procent mer jämfört med december 2016. Samtidigt fylls Blocket av annonser med helt nya saker dagarna efter jul, vilket gör att det är lätt att dra slutsatsen att många klappar inte blev så uppskattade.

– Försök istället att handla julklappar lagom och väldigt precist, så att mottagaren får något hen vill ha och använder. Köp kvalitet som håller länge, både vad gäller material och design så att mottagaren inte tröttnar på föremålet. Och, om det går, återanvänd inslagspapper och band, säger Anneli Palmsköld.

Julklappar

Och sist, men inte minst, en mentalt hållbar jul

För många innebär julen och alla förberedelser ett stresspåslag. Det är mycket som ska hinnas med och fixas för att julen ska bli så där gnistrande, tindrande och rofylld som vi tror att den måste vara. Mission impossible? Nej, inte alls säger Mats Eklöf, universitetslektor i psykologi.

– Om du vill ha en vilsam jul gäller det att se till att du inte ofrivilligt dras med i julhetsen. Ett gott råd är att stänga av Facebook, Instagram och andra internetunderhållningar, och sluta att läsa julinredningsreportage som visar upp en felfri och perfekt jul. Undvik också att gå på stan och se allt som går att köpa. Vinsten blir att du får färre intryck som påverkar dig, och att på så vis blir du mindre stressad.

I en tid där det känns som om julhandeln drar igång tidigare för varje år är det därför viktigt att i god tid planera inför den kommande helgen och ärligt fråga sig själv: Vad vill jag?

– Tänk på hur du vill fira jul när du har tillgång till hela din tankeförmåga eftersom det är svårt att reda i när julhetsen väl dragit igång och du blir överstimulerad av det kommersiella bruset. Och ju mer påverkad du blir, desto mer dras du med. Det är inte bara en psykologisk effekt, utan beror också på hur hjärnan fungerar. Tingeltangel och kommers går ut på att passera förnuftet och gå direkt på känslan.

Take it easy

Bokläsning framför brasaFör Mats Eklöf är nyckeln till en stressfri jul enkelhet. Helt enkelt att fira lite lagom.
– Fira en så enkel jul som möjligt. Ett enkelt julbord med få, men goda, rätter. Drick sparsamt med alkohol eftersom den kan medföra att konflikter kommer upp till ytan. Försök att ha det tyst och lugnt i huset så att du kan varva ner. Gå definitivt inte på mellandagsrean. Minska stimulansen på alla sätt. Take it easy, säger han.

Girlang