Länkstig

Ny bok om (o)hållbara förpackningar

Publicerad

I Den (o)hållbara förpackningen analyseras svenska konsumentförpackningar från 1930-talet fram till idag. Projektet mynnade ut i boken med samma namn

Förpackningar av olika slagVarför ser mjölkpaket, medicinaskar och andra förpackningar ut och fungerar som de gör? I en nyutkommen bok har fyra forskare skrivit om svenska konsumentförpackningar.

Den (o)hållbara förpackningen är en ny bok där forskare från olika vetenskapsområden analyserar svenska konsumentförpackningar från 1930-talet fram till idag.

omslaget till boken den (o)hållbara förpackningenKarin Wagner, professor i konst- och bildvetenskap på Institutionen för kulturvetenskaper, är en av fyra författare. De andra tre representerar teknik, etnologi och designhistoria.
– Det som oftast tas upp i samband med förpackningar är miljöfrågorna, men vi vill även lyfta fram kulturella, sociala och ekonomiska hållbarhetsaspekter, säger Karin Wagner.

Hon och kollegorna har haft ett forskningsprojekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet och ville, utöver artiklar i akademiska tidskrifter, ge ut en bok som når ut till en större krets.

– Genom att satsa på formgivningen, som är gjord av en lärare i grafisk design på HDK, och ett rikt bildmaterial, så har vi kunnat göra ämnet större rättvisa.

Karin Wagner har fokuserat på hur den visuella kommunikationen har förändrats genom tiden. Nya, avancerade trycktekniker gör att den visuella kommunikationen nu kan bygga på fotografi i större utsträckning än tidigare. Samtidigt finns det mycket retrodesign som går tillbaka till 1950-talets användning av färg och abstrakta formelement.

Varför är den visuella kommunikationen på en förpackning intressant?
– Den förmedlar förpackningens innehåll till konsumenterna och för producenterna är den ett viktigt redskap för marknadsföring. För mig som konst- och bildvetare är det intressant att studera hur designer löser den utmaning det innebär att föra fram ett budskap på förpackningar som varierar i form och storlek. Designer måste också ta hänsyn till kravet på lagstadgad information, som näringsinnehåll, allergirisker och datummärkning.

Karin WagnerVilken är den största förändringen som förpackningen har genomgått under de senaste 85 åren?
– Det är nog plasten som material i förpackningar.

Vem vänder sig din forskning till?
– Till andra forskare men också till alla som är verksamma inom designbranschen, till lärare som undervisar om bilder och till den intresserade allmänheten.

Läs mer om boken

Hör Karin Wagner berätta om sin forskning