Bild
Skivspelare under gran.
Foto: Shutterstock
Länkstig

Julmusiken lever och frodas

Publicerad

I radion och i butikerna, ja nästan överallt, spelas den just nu – julmusiken. Välbekanta klassiker som ”White Christmas” och ”Tänd ett ljus” varvas med mer moderna artisters nya jullåtar.
− Musiken bidrar till att ge julen en positivt präglad laddning, säger Alf Björnberg, professor emeritus i musikvetenskap.

Idag förknippar många människor julmusik med schlagers och poplåtar som har julen som tema. Redan i grammofonens barndom var det en viktig musikkategori och de första svenska skivkatalogerna från 1900-talets början hade en avdelning för just julskivor, som med åren blev allt mer omfattande.

I och med lanseringen av moderna medier som grammofon och radio, och efterhand också digitala medier, blev musik som producerades och distribuerades via dessa medier allt viktigare, inte minst kommersiellt. Idag släpps ett stort antal nya julskivor varje år, både digitalt och som CD-album.

– Att döma av det stora antalet nya utgåvor med julmusik som dyker upp varje år ser många artister det som viktigt att placera in sig på julmusikkartan.

Inte alla blir julklassiker

I fjol var det många som gjorde det genom att lansera jullåtar som hade pandemin som tema. Hur lång livslängd de har är det ingen som vet. Men klart är att långt ifrån all julmusik fortsätter att vara populär.

– Måttet på en jullåts betydelse handlar nog om i vilken grad den har införlivats i ett slags julmusikens kanon som en evergreen eller klassiker. Irving Berlins ”White Christmas” från 1940, framför allt förknippad med Bing Crosbys inspelning, var under lång tid musikhistoriens mest sålda musikstycke i inspelad form.

Bild
Do They Know It’s Christmas?
Omslag och singel: "Do They Know It’s Christmas?" med Band Aid (1984).
Foto: Shutterstock

Ett annat exempel är ”Do They Know It’s Christmas?” med Band Aid från 1984. Kopplingen av det västerländska julfirandet till det akuta behovet av bistånd till nödlidande var något nytt vid den tiden, men låten har sedan stannat kvar som en julklassiker.

– Bland svenska jullåtar tycks ”Tänd ett ljus” med Triad från 1987 ha en bestående ställning som en sådan modern klassiker.

Mer varierad julmusik

Enligt Alf Björnberg har julmusiken blivit mer och mer varierad med tiden. Oavsett vad lyssnaren själv tycker om julen går det alltid att hitta låtar som ger uttryck för just det tyckandet: andäktigt och högtidligt, sentimentalt, skämtsamt, ironisk eller kritisk.

– Det är påfallande att ett par av de mest spelade moderna svenska julklassikerna, ”Juligen” med Just D och ”Mer jul” med Adolphson & Falk, båda ger prov på en ironisk distans till julfirandets excesser.

För några år sedan gjorde fackförbundet Handels en stor undersökning av hur de som jobbar i butik upplever musik på arbetsplatsen. Många tyckte att julmusiken var mer störande än den musik som spelades resten av året. Att butikerna ändå fortsätter att välja den som bakgrundsmusik under julhandeln har med traditionens kraft att göra, berättar Alf Björnberg.

– Jag tror det finns en utbredd uppfattning om att julmusiken fungerar köpbefrämjande och att relativt få butiksansvariga skulle våga avvika genom att spela någon helt annan typ av musik.

Vad tror du då om julmusikens status i framtiden?

– Julmusiken kommer att leva och frodas så länge julfirandets kulturella och kommersiella ställning består, säger Alf Björnberg, professor emeritus i musikvetenskap.

AV: Thomas Melin