Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Dido and Aeneas - storskaligt examensprojekt i nygammal skrud

Publicerad

Bild: Natalie Greppi

Höstens slutproduktion på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik är större än någonsin tidigare. Projektet inkluderar studenter från inte mindre än fyra olika utbildningar som är i full gång med att repetera inför premiären den 8 december.

När Monica Danielson och Henrik Schaefer - konstnärligt ansvariga för operautbildningen respektive masterutbildningen i orkester – började diskutera idén om att sätta upp Henry Purcells klassiker Dido and Aeneas som slutproduktion insåg de att det fanns flera svårigheter att tackla. Dels består avgångsklassen i opera av sju kvinnor vilket är en ovanlig uppsättning i operasammanhang, dels är barockoperans orkestrering för liten för universitets symfoniorkester.

Då föddes idén om att låta gammalt möta nytt genom att låta en etablerad kompositör skriva till satser som passar både sångare och orkester, och samtidigt dra nytta av det faktum att det är många utbildningar som samsas i huset Artisten. Därför involverades både studenter i komposition och världsmusikstudenter i projektet.

- År 2018 finns det inget problem med att vända på vissa vedertagna traditioner och låta tenorrollen som Aeneas sjungas av en mezzosopran, säger Monica Danielson.

- Så gjordes den redan vid uruppförandet 1689 vid Mr. Josias Priests Boarding School där den presenterades som ”an opera by Young Gentlewomen”, fortsätter hon.

I examensproduktionen Dido and Aeneas medverkar samtliga studenter från operautbildningens årskurser. Körerna har modifierats så att de ska passa deras röster.
Resultatet blir en speciell version av Dido and Aeneas med all Purcells vackra musik i behåll men kryddad med fantastiska satser av Paula af Malmborg Ward.

- Hennes häxtersett kommer att leva kvar i musikhistorien lika länge som Purcells ursprungsverk, säger Monica Danielson.

Som prolog till föreställningen möter publiken världsmusikstudenter som improviserar över teman ur operan.

Även regin och scenografin av William Relton och Lili Riksén knyter an till konceptet om dåtid och nutid, grekiska kolonner blandas med laptops och nättroll.

Operan Dido and Aeneas är inspirerad av Vergilius Aeneiden, där hjälten Aeneas på väg från Troja faller för drottning Dido av Kartago. Deras relation får ett abrupt slut när gudarna vill att Aeneas ska vidare på sitt uppdrag att grunda Rom.

Premiär:
Lördag 8 december kl. 18.00

Ges även:
• Fredag 7 december kl. 18.00 (Genrep)
• Måndag 10 december kl. 18.00
• Tisdag 11 december kl. 18.00
• Fredag 14 december kl. 18.00
• Lördag 15 december kl. 18.00