Om oss

Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar och föremål. Institutionen bedriver verksamhet på två orter, Göteborg och Mariestad.

I Göteborg utbildas konservatorer, bebyggelseantikvarier och ledare inom slöjd och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk, trädgårdshantverk samt landskapsvård. Samverkan mellan institutionens olika kunskapsområden, liksom med det omgivande nationella och internationella samhället, utgör viktiga komponenter. Ämnet kulturvård samlar kompetens inom ett brett kunskapsfält som omfattar såväl naturvetenskapliga och humanistiska som samhällsvetenskapliga kunskapsområden.

Viktiga samarbeten

Bred kompetens i kollegiet och dialog och samverkan med andra institutioner, i både utbildning och forskning, är viktiga förutsättningar för ämnesutveckling och professionell kunskap med djup och bredd. Kulturvård samverkar med flera andra institutioner på Göteborgs universitetet och andra högskolor och med många andra aktörer utanför universiteten, till exempel Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och Svenska kyrkan.

Hantverkslaboratoriet

Hantverkslaboratoriet är Nationellt centrum för kulturmiljöns hantverk och en del av institutionen för kulturvård. Det drivs i samarbete med hantverksföretag, branschorganisationer och samhällssektorer. Hantverkslaboratoriets uppdrag är dels att dokumentera och säkra hotade hantverkskunskaper, dels att säkra kvalitet och utveckla metoder inom fältet kulturmiljöns hantverk.

Hantverkslaboratoriets webbplats