Länkstig

En akademisk karriär över tre kontinenter

Publicerad

Marta Gonzalez-Aregall är postdoktor i industriell och ekonomisk förvaltning, med fokus på maritim transport och logistik. Jakten på en akademisk karriär har tagit henne från Barcelona till Lund, Vancouver och Santiago de Chile. Nu forskar hon vid Göteborgs universitet.
– Göteborg fanns alltid på kartan.

Bild
Marta Gonzalez-Aregall
Foto: Joacim Schmidt

Efter att ha studerat ekonomi i sin hemstad Barcelona spenderade Marta Gonzalez-Aregall tid i Lund som en utbytesstudent. Där bestämde hon sig för att hon ville jobba inom den akademiska världen. När hon insåg att hon behövde en doktorsexamen för att kunna bli en forskare återvände hon till Barcelona och jobbade som forskningsassistent medan hon tog sin kandidatexamen. Det var under den här tiden som hennes intresse för maritim ekonomi och logistik väcktes.
– Min handledare berättade för mig att det är svårt att få tillgång till data och att intresset för hamnar och maritim logistik i regel är lågt. De flesta vet antagligen hur de ska göra för att köpa en flygbiljett men väldigt få känner till hur containerfraktfartyg fungerar. Men jag ville veta mer om det och var säker på att jag skulle kunna få tag på alla data jag skulle behöva så jag bestämde mig för att skriva min doktorsavhandling om det, förklarar hon.

Mitt forskningsområde är väldigt specifikt och några av de bästa forskarna inom det området jobbar här i Göteborg

När hon avslutat sin doktorsavhandling jobbade Marta Gonzalez-Aregall som gästforskare i Vancouver och praktiserade hos FN i Santiago de Chile. Hon insåg då att hon saknade att jobba inom universitetsvärlden varpå hon sökte, och fick, en tjänst som postdoktor i Göteborg, en stad som hon haft ögonen på sedan hon upptäckte sitt intresse för maritim transport och logistik.
– Mitt forskningsområde är väldigt specifikt och några av de bästa forskarna inom det området jobbar här i Göteborg.

Hon anlände i Göteborg i april 2017 och behövde lite tid att vänja sig vid miljöombytet, då hon var van vid mycket större, och varmare, städer. Även om Marta Gonzalez-Aregall fortfarande inte är ett stort fan av vädret i Göteborg har hon kommit att trivas väldigt bra i staden, och tyckte det var lätt att acklimatisera sig med hjälp av Welcome Services på universitetet.
– Jag blev så glad när jag blev upplockad på flygplatsen och de underlättade allting och det fungerade väldigt bra.

Under sin tid i Göteborg har Marta Gonzalez-Aregall bott i Åby i Mölndal, i en av universitetets gästlägenheter.
– Jag var den första som bodde i lägenheten eftersom den var nybyggd, och till en början var det ganska folktomt. Nu har området börjat växa och jag har lärt känna många av mina grannar och trivs jättebra med att bo där.

Mina kollegor har blivit som en familj för mig

Marta Gonzalez-Aregall har också fått många goda vänner bland sina kollegor, och gillar arbetsatmosfären på Göteborgs universitet.
– Det är en härlig stämning på kontoret och mina kollegor har blivit som en familj för mig. De bjuder hem mig på helgerna och vi hittar på massa saker tillsammans.

Welcome Services på universitetet ordnar regelbundet evenemang för internationella forskare, och annan internationell personal, och Marta Gonzalez-Aregall är en återkommande gäst.
– Jag försöker att delta så ofta som jag kan. Jag gillade stadsvandringen under mitt första år här efter jag insåg att staden är större än jag trodde till en början. Jag tycker också om middagarna, man träffar alltid trevliga människor där!

Publicerades första gången 11 april 2019