Bild
Affischbild med information om utställningen
Länkstig

EXAMENSUTSTÄLLNING: HDK-Valand Steneby

Kultur & språk

Välkommen till examensutställningen för programmen vid HDK-Valand Steneby. I utställningen medverkar studenter från kandidat- och masterutbildningarna i metallgestaltning, möbeldesign med inriktning trä samt Textil-Kropp-Rum.

Utställning
Datum
21 maj 2021 - 6 jun 2021
Plats
Växthuset, Trädgårdföreningen, Göteborg
Ytterligare information
Till digitalt
vernissage

Bra att veta
ONLINE & OPENING VERNISSAGE 21 MAJ KL 18.00
ÖPPET VARDAGAR 12-18, HELGER 10-16

Att veta hur man gör och gestaltar någonting, välja material, planera, forma, processa och dra lärdom av resultatet, är en grundläggande del av att vara människa. Många av oss engagerar oss i att göra saker i vårt dagliga liv, oavsett om vi lagar mat, bygger ett skjul, odlar i trädgården eller lär oss ett hantverk på en mer avancerad nivå. Alla gynnas av att allt som omger oss är ändamålsenligt utformat med omsorg och djup kunskap om materialen som används. Resultatet av detta görande, som den här utställningen visar, sträcker sig brett från skickligt utövat hantverk på en hög nivå till mer lågmälda kontemplationer som kommer ur ansträngningarna att gestalta och utveckla vår omgivning eller de samarbetsprocesser som förenar oss.

De tjugotre skapande personerna som deltar i denna utställning visar endast ett smakprov av resultaten från tre års studier på kandidatnivå, eller två års studier på masternivå vid HDK-Valand Steneby. I arbeten i trä, metall och textil visar våra studenter hur varje material öppnar en värld av möjligheter som växer exponentiellt i takt med träget arbete, nyvunna kunskaper och nya kontakter. Vår skola, belägen i Dals Långed, Dalsland, har sina rötter i utbildning inom hantverksyrken sedan depressionen på 30-talet. I dag ger våra verkstäder studenterna möjlighet att kombinera arbete med traditionella verktyg såsom handvävstolar, hyvlar och smidesstäd samtidigt som det finns tillgång till digital spetsteknologi för design och tillverkning.

Studenter på kandidatprogrammet Textil - Kropp - Rum får en bred palett med tekniker för att arbeta med textil och applicera detta i en mängd olika sammanhang, allt från kostymdesign för scen, installationer, textil skulptur och kläder till textila bilder. Kandidatprogrammet Möbeldesign inriktning trä fokuserar på att lösa konstnärliga och materialrelaterade problem i relation till möbelindustrin och det omgivande samhället, medan våra studenter på kandidatprogrammet Metallgestaltning utvecklar en bred repertoar av tekniska kunskaper för att utveckla konstobjekt för offentliga miljöer och gallerier. Studenterna på masterprogrammet Tillämpad konst och design arbetar gränsöverskridande mellan materialinriktingarna med fokus på att utveckla nya kritiska perspektiv genom fördjupade undersökningar av materialen.

Mångfalden av kunskap, tillvägagångssätt och perspektiv som vi möter i denna utställning skickar en signal om en energisk generation som kommer att leda och forma sina respektive fält under många år framöver. När du besöker denna utställning , oavsett om du gör det online eller på plats, hoppas vi att det kommer stimulera dina egna tankar om vad ”att göra och gestalta” betyder för dig och inspirera dig att börja eller fortsätta ditt eget skapande.

Medverkande studenter

Kandidatprogrammet i Textil-Kropp-Rum: Karin Bäckström, Elis Ottosson, Elsa Mellqvist, Fanny Schwarz

Kandidatprogrammet i möbeldesign med inriktning trä: Samuel Norlind, Isak Krantz, Hannes Blixt, Lauranne Chapelle-Barry, Kerstin Malmqvist

Kandidatprogrammet i metallgestaltning: Jennie Appelqvist, Steffen Lempp, Filip Schmidt, Eemu Kaikkonen, Ingrid Hopphegg, Anna Grevby, Jean-Baptiste Galon, Oliver Benonysson

Masterprogrammet i Textil-Kropp-Rum: Fanny Hulebäck, Luisa Recker

Masterprogrammet möbeldesign med inriktning trä: Theo Rosengren, Nicolas Girerd, Oskar Jacobsen

Masterprogrammet i metallgestaltning: Eurika Zemaityte