Bild
Att bygga en robust samarbetskultur metodik och erfarenheter
Foto: Simon Fredling Jack
Länkstig

CGHRM öppet seminarium: Att bygga en robust samarbetskultur – Metodik och erfarenheter

Forskning

Detta seminarium handlar om konkret metodik för att kunna upprätthålla en välfungerande verksamhet även när en arbetsplats utsätts för påfrestningar.

Föreläsning,
Seminarium
Datum
25 apr 2024
Tid
13:15 - 16:00
Plats
Handelshögskolan, Vasagatan 1, Malmstenssalen, A 2, vid skolans reception vid entrén
Sista anmälningsdag
15 april 2024

Medverkande
Thomas Jordan, docent och universitetslektor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet
Anmälan är stängd.

Samarbetssvårigheter, konflikter, större omorganisationer och plötsliga omvärldsförändringar är exempel på påfrestningar som kan sätta organisationen på prov. Begreppet ”robust samarbetskultur” pekar på behovet att skapa sådana organisatoriska och sociala förutsättningar på så sätt att de frågor som uppstår i verksamheten kan hanteras tidigt och i konstruktiva former. 

Fem avgörande områden för kapacitetsbyggande

Som stöd för att utveckla en robust samarbetskultur används RoSa-modellen. Den erbjuder en tydlig struktur för att identifiera strategier och åtgärder som stärker en organisations förmåga att upprätthålla och utveckla en robust samarbetskultur. Kärnan i modellen pekar ut fem områden för kapacitetsbyggande: Forum för problemlösning, Ledarskap, Medarbetarskap, Kultur och Organisation. Modellen och metodik för detta finns utförligt beskrivet i boken Att bygga en robust samarbetskultur – Förebygga konflikter i arbetslivet (Gleerups förlag), av Helén Carlson, Thomas Jordan och Anette Olheim

RoSa-metodiken i praktiken

Under seminariet ger Thomas Jordan en bakgrund till metodikens framväxt, en översikt över RoSa-metodiken samt exempel på hur organisationer använt metodiken. Seminariedeltagarna kommer att få tillfälle att i dialog med andra deltagare prova på att använda en serie arbetsblad för att inventera förbättringsområden och identifiera lovande åtgärder och strategier för den egna organisationen.

Finalseminarium när Thomas Jordan ger sig ut på nya äventyr

Thomas Jordan, docent och universitetslektor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet (GU), har ägnat sitt yrkesliv sedan 1990-talet åt forskning, metodutveckling och utbildning kring konflikter i arbetslivet. Många människor och organisationer i Sverige har Jordan att tacka för problemlösning, perspektiv och verktyg som har bidragit till hjälp i låsta situationer. 

Med det här seminariet avslutar Thomas Jordan sin anställning på GU, men kommer att fortsätta arbeta som utbildare, handledare och konsult i egen regi. Centrum för Globalt HRM och Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vill uppmärksamma och tacka Jordan för allt som han hittills har bidragit med och bjuder härmed in till detta finalseminarium, inför att han under våren 2024 ger sig ut på nya äventyr.