Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Stjärnviolinisten Isabelle van Keulen ny artist in residence vid HSM

Publicerad

En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinisten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

Fotograf: Maike Helbig

− Att få Isabelle van Keulen till Högskolan för scen och musik är stort och viktigt! Vi är glada att vi med Stenastiftelsens hjälp kan erbjuda våra studenter möjlighet att möta ännu en musiker på toppnivå, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

Isabelle van Keulen har framträtt med världsledande orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Philharmonic och Kungliga filharmonikerna i Stockholm, för att nämna några. Som musiker är Isabelle van Keulen mångsidig: hon spelar inte bara violin, utan också viola på samma höga nivå.

Hon är verksam inom symfonisk musik såväl som kammarmusik i alla tänkbara ensembleformat. Bland dagens ledande violinister särskiljer hon sig genom att i stor utsträckning spela samtida musik. Theo Loevendie och Erkki-Sven Tüür är två av de tonsättare som har skrivit konserter specifikt för Isabelle van Keulen.

Hon har gjort många inspelningar, bland de senaste finnas Bergs violinkonsert, violin-pianosonater av Strauss, Rota och Respighi. Förutom den klassiska västerländska musiken spelar van Keulen tango, och tillsammans med sin egen kvartett släppt ett album med tolkningar av Ástor Piazzollas musik.

Tango är också temat på ett av de ensembleprojekt med studenter som Isabelle van Keulen kommer att medverka i under sitt residens på Högskolan för scen och musik. Hon kommer även att arbeta med studenterna i andra sammanhang: i masterklasser och som solist i en orkesterkonsert under ledning av Henrik Schaefer, där University of Gothenburg Symphony Orchestra kommer att studera, repetera och framföra Igor Stravinskijs Violinkonsert i D-dur.

– Vi är glada över att kunna bidra till denna satsning som ger studenterna möjligheten att bli inspirerade av en sådan etablerad och uppskattad musiker som Isabelle van Keulen, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.