En genrebild på jordgloben och ett stetoskop

Institutionen för kliniska vetenskaper i media

Här har vi samlat länkar till artiklar och inslag, när forskare från institutionen medverkar i media

Överläkarens larm – utrikesfödda hamnar på IVA: "Vi måste nå ut"
Sveriges Radion P4, 30 augusti, 2021 | De allra flesta som nu får IVA-vård för covid-19 är utrikesfödda och ovaccinerade, säger överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning. Han är även universitetslektor och forskare vid ämnesområdet för anestesiologi och intensivvård.

Professor: Låt även 12-åringar få coronavaccin
Göteborgs-Posten, 17 augusti, 2021 | Flera länder har påbörjat vaccinering av 12-15-åringar mot covid-19, däribland Finland och Danmark. Sverige väljer dock att avvakta, något som Anders Fasth, seniorforskare inom pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper, vänder sig emot.

Idrottsläkaren: ”Det kan ha räddat livet på Eriksen”
Göteborgs Posten, 12 juni 2021 | Danmarks Christian Eriksen är vid medvetande. Han är det efter behandling med hjärtstartare på planen.
– Att alla agerade så snabbt kan ha räddat livet på honom, säger Jón Karlsson, professor och IFK Göteborgs läkare. (Jón Karlsson är professor i ortopedi med inriktning mot idrottstraumatologi och senior forskare vid ämnesområdet för ortopedi)

Tunga bevis för nytta med omtalad prostatabehandling
Dagens medicin, 3 juni 2021 | Hårt behandlade patienter med spridd prostatacancer fick i median fyra månaders extra överlevnad efter målriktad behandling med radioaktivt lutetium, enligt en ny studie. (Ola Bratt professor i klinisk cancerepidemiologi, kommenterar resultaten)

Tarmfloran efter kejsarsnitt kommer i kapp
Aftonbladet, 20 maj, 2021 |Det dröjer mer än fem år innan tarmfloran hos barn har blivit lik den hos vuxna, visar en svensk studie som också ger nya besked om inverkan av kejsarsnitt.
(Det är visserligen Fredrik Bäckhed som intervjuas, men flera av våra forskare är delaktiga i denna spännande forskningen, se länk till den vetenskapliga artikeln Developmental trajectory of the healthy human gut microbiota during the first 5 years of life )

Professor: Barn tjänar på att vaccinera sig
Aftonbladet, 12 maj, 2021 |Det finns mycket att vinna på att vaccinera barn mot covid-19, även för barnen själva. Det anser Anders Fasth, senior professor i pediatrisk immunologi.

Patienter berättar: ”Jag hade nog ätit ihjäl mig utan operation

Vårdfokus, 10 maj, 2021 |Det är starka berättelser som kommer fram när patienter intervjuats om sina liv efter att de genomgått fetmakirurgi. Omvårdnadsforskaren My Engström har följt dem i mer än tio år.

Studie: BMI över 23 ökar risk för allvarlig covid-19

Svenska dagbladet, 5 maj, 2021 |Risken att drabbas av allvarlig covid-19 ökar redan i det övre spannet av normalvikt, visar en ny brittisk studie. Man ska vara medveten om att det finns en ökad risk, men man ska inte vara orolig, säger överläkare Per Svensson. (...) Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, blev inte heller överraskad när han såg studien. Han menar att det stämmer väl överens med hur det ser ut på iva-avdelningen där han jobbar.

Nya läkemedel mot prostatacancer får subvention

Dagens Medicin, 4 maj 2021 |Två förmånsbeslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, öppnar nu för att runt 500 män årligen kan få bättre hormonbehandling mot sin framskridna prostatacancer. (Ola Bratt professor i klinisk cancerepidemiologi intervjuad)

Prostatamedel in i förmånssystemet

Aftonbladet, 4 maj, 2021 |Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) har beslutat att subventionera två hormonbehandlingar för män med framskriden prostatacancer. På så sätt kan runt 500 män varje år få en bättre behandling för sin sjukdom. (Ola Bratt professor i klinisk cancerepidemiologi intervjuad)

Du använder antagligen alldeles för lite solkräm

Göteborgs-Posten, 22 april, 2021 | Efter vintern är huden som mest känslig för solen – vilket bland annat bidrar till en kraftig ökning av solbrända öron på hudklinikerna. Dessutom använder de flesta alldeles för lite solkräm.  (Hudläkarna Marta Laskowski och Lykke Barck intervjuas.) (Prenumeranter)

Hudläkarpodden

Hudläkarna Lykke Barck och Marta Laskowski har startat en podd tillsammans.
Det bjuds på ett allmänbildande och matnyttigt smörgåsbord om allt mellan himmel och jord som rör hud, hår, naglar och könssjukdomar! Lyssna på podden.