Länkstig

Andrew Ewing - professor i analytisk kemi

Drivande i forskningsfältet är Andrew Ewing, en amerikansk forskare som har korsat Atlanten och blivit professor i analytisk kemi vid Göteborgs universitet och Chalmers. Nu är han utnämnd till Wallenberg Scholar, det medföljande anslaget gör att han kan vässa forskningen ytterligare.


Bild
Andrew Ewing, professor i analytisk kemi
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Andrew Ewings forskning.

Fakta

Styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beslutat att nästa utlysning av programmet Wallenberg Scholars sker 2023. Universiteten kommer att inbjudas att nominera 120 kandidater som får konkurrera med befintliga Scholars.

Richard Neutze – professor i biokemi

När fotografer omvandlade sekvenser av stillbilder till film fick det stort genomslag. Nu vill Richard Neutze, professor i biokemi, göra samma sak – men på molekylnivå. Målet är att skapa filmer av de molekyler som styr och kontrollerar våra kroppar; av proteiners rörelser i celler. Kameran består av röntgenpulser som varar i tio miljondelar av en miljondels sekund.

Bild
Richard Neutze
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Richard Neutzes forskning.

Thomas Nyström – professor i mikrobiologi

Finns det likheter mellan en jästcell och en människa? Ja, faktiskt. I Göteborg studerar Wallenberg Scholar Thomas Nyström, professor i mikrobiologi, åldrandet genom att kartlägga unga och gamla jästcellers förmåga att städa sig själva. Resultatet kan bli behandlingar mot åldrandets sjukdomar.

Bild
Thomas Nyström
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Thomas Nyströms forskning

Fredrik Bäckhed - professor i mikrobiologi

Omkring 4 procent av Sveriges befolkning lever med diabetes typ 2. Bland dem som lider av fetma är siffran betydligt högre – 40 procent drabbas. Fredrik Bäckhed har i sin forskning visat att bakterier som naturligt lever i våra tarmar påverkar risken för både fetma och diabetes. Nu ska han studera hur vanliga diabetesbehandlingar påverkar bakterierna.

Bild
Fredrik Bäckhed
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Fredrik Bäckheds forskning

Navigate to video: Fredrik Bäckheds forskning
Video (6:35)
Fredrik Bäckheds forskning

Maria Falkenberg – professor i laboratorievetenskap

Mitokondrierna brukar kallas för cellernas kraftverk, och de har eget DNA. Om ett barn föds med skador i mitokondriernas DNA kan det leda till svåra sjukdomar. Men skadat mitokondrie-DNA har också koppling till vanligt åldrande och till flera åldersrelaterade sjukdomar. Maria Falkenberg studerar hur skadorna uppstår och om de kan bromsas.

Bild
Maria Falkenberg
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Maria Falkenbergs forskning

Henrik Zetterberg – professor i neurokemi

Länge har forskare trott att Alzheimers sjukdom beror på plack i hjärnan. Så varför hjälper det inte att ta bort placken? Henrik Zetterberg tror att man varit på fel spår – och att han kan ha hittat det rätta.

Bild
Henrik Zetterberg
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Henrik Zetterbergs forskning

Navigate to video: De vill bota ALS, Alzheimer och andra demenssjukdomar
Video (23:54)
De vill bota ALS, Alzheimer och andra demenssjukdomar

Bo Rothstein – professor i statsvetenskap

Kvalitet i politiska institutioner, tillit och korruption. Det är grunden för Wallenberg Scholar Bo Rothsteins forskning. Vid Quality of Government Institute som han grundat försöker forskarna svara på vad korruption är och hur den kan motverkas.

Bild
Bo Rothstein
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Bo Rothsteins forskning.

Kontakt om webbsidan
Allan Eriksson

allan.eriksson@gu.se