Wallenberg Scholars
Programmet Wallenberg Scholars stödjer några av de mest framgångsrika seniora forskarna vid svenska universitet. Anslaget är femårigt med möjlighet till förlängning av ytterligare fem år. Det finns för närvarande 79 aktiva Wallenbergs Scholars, 7 av dem vid Göteborgs universitet. Här kommer en presentation av dem.
Andrew Ewing - professor i analytisk kemi
Drivande i forskningsfältet är Andrew Ewing, en amerikansk forskare som har korsat Atlanten och blivit professor i analytisk kemi vid Göteborgs universitet och Chalmers. Nu är han utnämnd till Wallenberg Scholar, det medföljande anslaget gör att han kan vässa forskningen ytterligare.

Fakta
Styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beslutat att nästa utlysning av programmet Wallenberg Scholars sker 2023. Universiteten kommer att inbjudas att nominera 120 kandidater som får konkurrera med befintliga Scholars.
Richard Neutze – professor i biokemi
När fotografer omvandlade sekvenser av stillbilder till film fick det stort genomslag. Nu vill Richard Neutze, professor i biokemi, göra samma sak – men på molekylnivå. Målet är att skapa filmer av de molekyler som styr och kontrollerar våra kroppar; av proteiners rörelser i celler. Kameran består av röntgenpulser som varar i tio miljondelar av en miljondels sekund.

Thomas Nyström – professor i mikrobiologi
Finns det likheter mellan en jästcell och en människa? Ja, faktiskt. I Göteborg studerar Wallenberg Scholar Thomas Nyström, professor i mikrobiologi, åldrandet genom att kartlägga unga och gamla jästcellers förmåga att städa sig själva. Resultatet kan bli behandlingar mot åldrandets sjukdomar.

Fredrik Bäckhed - professor i mikrobiologi
Omkring 4 procent av Sveriges befolkning lever med diabetes typ 2. Bland dem som lider av fetma är siffran betydligt högre – 40 procent drabbas. Fredrik Bäckhed har i sin forskning visat att bakterier som naturligt lever i våra tarmar påverkar risken för både fetma och diabetes. Nu ska han studera hur vanliga diabetesbehandlingar påverkar bakterierna.

Maria Falkenberg – professor i laboratorievetenskap
Mitokondrierna brukar kallas för cellernas kraftverk, och de har eget DNA. Om ett barn föds med skador i mitokondriernas DNA kan det leda till svåra sjukdomar. Men skadat mitokondrie-DNA har också koppling till vanligt åldrande och till flera åldersrelaterade sjukdomar. Maria Falkenberg studerar hur skadorna uppstår och om de kan bromsas.

Henrik Zetterberg – professor i neurokemi
Länge har forskare trott att Alzheimers sjukdom beror på plack i hjärnan. Så varför hjälper det inte att ta bort placken? Henrik Zetterberg tror att man varit på fel spår – och att han kan ha hittat det rätta.

Bo Rothstein – professor i statsvetenskap
Kvalitet i politiska institutioner, tillit och korruption. Det är grunden för Wallenberg Scholar Bo Rothsteins forskning. Vid Quality of Government Institute som han grundat försöker forskarna svara på vad korruption är och hur den kan motverkas.
