Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
fyra personer vid en laptop
Foto: Mimi Thian
Länkstig

Praktik vid QoG-institutet

QoG-institutet erbjuder praktikplatser till studenter inskrivna vid ett masterprogram. Praktiken ger studenten inblick i hur det är att arbeta med forskning på avancerad nivå i en internationell forskningsmiljö.

Ansökan

För att ansöka till vårt praktikprogram, skicka in CV, personligt brev och ett exempel på en skrivuppgift från dina studier till alice.johansson@gu.se.

Ansökningsperioden för vårterminen 2022 är öppen. Sista ansökningsdag är 24 november. 

Om du har några frågor, kontakta oss via e-post.

Vänligen notera att beslut fattas av programsamordnaren utifrån verksamhetens behov och är slutgiltiga. Eftersom detta är en obetald praktik kan beslut inte överklagas

Praktikporträtt

Leo Carlsson, praktikant vid QoG-institutet hösten 2019

 

Skälet till att jag ville till QoG från början var att jag var nyfiken på hur det var att arbeta med forskning som arbete, eftersom jag funderat på om jag vill doktorera eller inte, och QoG skulle vara en perfekt match eftersom det också passar mina intressen.

Även om det var nervöst, som det alltid är på en ny arbetsplats (och lite konstigt att arbeta med personer som bara ett halvår tidigare varit ens kursansvariga), så märkte jag snabbt att alla på QoG är väldigt snälla! I början är det lite svårt att ”hitta sin plats”, så då var det skönt att ha andra praktikanter på plats. När de sen gick vidare och jag var ensam praktikant var dock alla andra måna om att bjuda med mig på lunch, komma förbi och småprata. Ju längre jag var där, desto mer kunde folk om ”mina” kompetenser och smet förbi och frågade om saker, så då hade jag alltid saker att göra.

Men det främsta mest användbara jag tog med mig var all den programmering i R jag lärde mig för att samla in data, något jag också använder nu när jag skriver min Masteruppsats.

Under tiden lärde jag mig enorma mängder! Allt från deltagande i de seminarium som anordnades, till de projekt som jag hjälpte till i har gett mig bättre kunskaper i ett brett område. Speciellt kul var det att sätta sig in i saker man misstänkte hade en viss påverkan, men inte kunde så mycket om. Exempelvis hur lokaltidningar i Rumänien såg ut.

Men det främsta mest användbara jag tog med mig var all den programmering i R jag lärde mig för att samla in data, något jag också använder nu när jag skriver min Masteruppsats. Jag kände också att jag hade nytta av mycket jag lärt mig innan, både sakkunskaper men också väldigt mycket bara vanan av att läsa mycket akademisk text. Ju mer man kunde, desto snabbare hängde man med i nya texter och kunde sortera saker rätt.

Om du själv funderar på att göra praktik på QoG så tror det är bra att lyfta fram de saker du faktiskt kan, och vill göra, för det finns ofta projekt som kräver specifik kunskap, oavsett om det är att du kan ett visst språk, eller har erfarenhet av ett visst ämne.

Leo Carlsson, praktikant vid QoG-institutet, hösten 2019
Foto: Emelie Asplund