Göteborgs universitet
Bild
fyra personer vid en laptop
Foto: Mimi Thian
Länkstig

Praktik vid QoG-institutet

QoG-institutet erbjuder praktikplatser till studenter inskrivna vid ett masterprogram. Praktiken ger studenten inblick i hur det är att arbeta med forskning på avancerad nivå i en internationell forskningsmiljö. Under praktiken får studenten möjlighet att arbeta inom olika forskningsprojekt och med olika forskare samt att delta i de olika aktiviteter som anordnas av såväl QoG-institutet som vid statsvetenskapliga institutionen. En praktikplats vid QoG-institutet ger särskilt bra erfarenhet för studenter intresserade av en fortsatt akademisk karriär.

Application

To apply for the Data Internship at the QoG Institute, please send your CV, a cover letter, and a writing sample, to natalia.alvarado@gu.se

Final application date is Friday May 13th.

If you have any questions, please contact us via email.

 

Please note that all decisions are made at the discretion of the program coordination team and are final. As this is an unpaid internship, final decisions cannot be appealed.

Praktikporträtt

Leo Carlsson, praktikant vid QoG-institutet hösten 2019

 

Skälet till att jag ville till QoG från början var att jag var nyfiken på hur det var att arbeta med forskning som arbete, eftersom jag funderat på om jag vill doktorera eller inte, och QoG skulle vara en perfekt match eftersom det också passar mina intressen.

Även om det var nervöst, som det alltid är på en ny arbetsplats (och lite konstigt att arbeta med personer som bara ett halvår tidigare varit ens kursansvariga), så märkte jag snabbt att alla på QoG är väldigt snälla! I början är det lite svårt att ”hitta sin plats”, så då var det skönt att ha andra praktikanter på plats. När de sen gick vidare och jag var ensam praktikant var dock alla andra måna om att bjuda med mig på lunch, komma förbi och småprata. Ju längre jag var där, desto mer kunde folk om ”mina” kompetenser och smet förbi och frågade om saker, så då hade jag alltid saker att göra.

Men det främsta mest användbara jag tog med mig var all den programmering i R jag lärde mig för att samla in data, något jag också använder nu när jag skriver min Masteruppsats.

Under tiden lärde jag mig enorma mängder! Allt från deltagande i de seminarium som anordnades, till de projekt som jag hjälpte till i har gett mig bättre kunskaper i ett brett område. Speciellt kul var det att sätta sig in i saker man misstänkte hade en viss påverkan, men inte kunde så mycket om. Exempelvis hur lokaltidningar i Rumänien såg ut.

Men det främsta mest användbara jag tog med mig var all den programmering i R jag lärde mig för att samla in data, något jag också använder nu när jag skriver min Masteruppsats. Jag kände också att jag hade nytta av mycket jag lärt mig innan, både sakkunskaper men också väldigt mycket bara vanan av att läsa mycket akademisk text. Ju mer man kunde, desto snabbare hängde man med i nya texter och kunde sortera saker rätt.

Om du själv funderar på att göra praktik på QoG så tror det är bra att lyfta fram de saker du faktiskt kan, och vill göra, för det finns ofta projekt som kräver specifik kunskap, oavsett om det är att du kan ett visst språk, eller har erfarenhet av ett visst ämne.

Leo Carlsson, praktikant vid QoG-institutet, hösten 2019
Foto: Emelie Asplund