Arbetsvetarprogrammet-programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

S1ARB
Grundnivå
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-1G75A
Ansökan öppnar 15 mars 2021

Kort om programmet

Programmet ger dig en unik kompetens att analysera och utvärdera var som händer ute i arbetslivet. Du kommer att få breda kunskaper om hur arbetslivet fungerar, från arbetsmiljön för enskilda individer till globala förändringar.

Om utbildningen

Under programmets första termin får du en introduktion till arbetsvetenskap som en mångvetenskap och grundläggande vetenskapliga perspektiv inom arbetsvetenskaplig forskning. Under termin två studeras arbetsmarknaden i ett nationellt och internationellt perspektiv, arbetets förändring under det senaste seklet samt hur livsvillkor skiljer sig beroende av människors kön, etnicitet, klass och ålder. Termin tre behandlar organisations- och gruppnivå, exempelvis hur man kan förstå och analysera arbetsorganisationer och ledarskap och hur gruppkonflikter i organisationer utvecklas och bearbetas. Under termin fyra får du grundläggande kunskaper i förändrings-, utvärderings- och projektarbete. Den femte terminen studerar du hur arbetsmiljön kan kartläggas, analyseras, dokumenteras och presenteras för aktörer i arbetslivet. Dessutom förbereder du dig inför det avslutande examensarbetet med en kurs i forskningsmetoder där du får en djupare förståelse för den arbetsvetenskapliga kunskapsproduktionen. Under programmets sjätte och sista termin gör du först praktik på ett företag, en myndighet eller en ideell organisation. Programmet avslutas med ett examensarbete där du ges möjlighet att på ett självständigt sätt fördjupa dina kunskaper inom ett arbetsvetenskapligt område som du är särskilt intresserad av.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Efter studierna

Efter kandidatexamen i arbetsvetenskap har du möjlighet att söka till olika fristående kurser samt längre utbildningar på avancerad nivå inom de ämnen som programmet bygger på. Exempel på sådana utbildningar vid Göteborgs Universitet är Master’s Programme in Strategic Human Resource Management and Labour Relations 120hp, Masterprogram i sociologi 120hp, Arbetsvetenskap, magisterprogram 60hp, Master’s Programme in European Studies 120hp, Master’s Programme in International Administration and Global Governance 120hp, Masterprogram i offentlig förvaltning 120hp samt Masterprogram i Kriminologi. Flera av dessa utbildningar är forskningsförberedande och har vid nationella utvärderingar fått mycket goda omdömen.

Så är det att plugga

Undervisningen

Programmet är i huvudsak en teoretisk utbildning men har kontinuerliga inslag av praktisk tillämpning. Utbildningen har ett väl utvecklat samarbete med arbetslivet i Göteborg och kranskommunerna vilket underlättar vid projektarbeten och examensarbeten som utförs på företag och förvaltningar. På flera kursmoment deltar yrkesverksamma personalvetare (ofta tidigare studenter) som gästföreläsare.

Lokaler

Undervisningen sker i samhällsvetenskapliga fakultetens lokaler i stadsdelen Haga i centrala Göteborg. Inom ”Campus Haga” finns undervisningslokaler i husen Dragonen, Sappören (vid Sprängkullsgatan) och Husaren (Husargatan).

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Studenter vid programmet har möjlighet att förlägga delar av studierna utomlands. Ta kontakt med internationaliseringsansvarig vid institutionen i god tid för att undersöka ansökningsförfarandet och möjligheterna. För mer information, se studentportal.gu.se/minastudier/socav/studera-utomlands