Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Musikstudenter.
Länkstig

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Förstaämne: Musik

Program
Grundnivå
5 år
300 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1L037
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Ämneslärarprogrammet i musik utgörs till större delen av gemensamma kurser som rustar dig som blivande musiklärare och musiker. Du väljer en musikalisk inriktning som passar dig: Pop/rock, världsmusik, improvisation eller klassiskt, och du har goda chanser att påverka utbildningen efter dina behov och önskemål. Du blir behörig att undervisa i musik i gymnasiet och grundskolan, och är anställningsbar i kulturskolan med mera.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Lärare på gymnasiet i ämnet musik och annat ämne

Utbildningen omfattar 300 hp och ger behörighet från år 7 i ungdomsskolan men med fokus på gymnasieskolan. Du läser ämnet musik på Högskolan för scen och musik i huset Artisten där många kreativa utbildningar möts under samma tak. Du kan också delta i samverkansprojekt med bland andra The Music College och den internationella orkesterverksamheten El Sistema, samt förlägga två av praktikveckorna i Hluhluwe, Sydafrika. Normkritik och frågor om genus och jämlikhet präglar hela utbildningen.

I din utbildning ingår

 • Undervisning på ditt huvudinstrument och ensemble med den inriktning du valt och blivit antagen på; improvisation, världsmusik, pop/rock eller klassisk musik. Här kan också forum ingå, dvs föreläsningar, seminarier, clinics och workshops. I vissa fall spelar vi ensemble tillsammans med studenterna vid musikerutbildningarna.
 • Bruksackordinstrument (Piano och gitarr), bruksensemble (trummor, bas, klaviatur, gitarr) och röst/sång.
 • Musikteori, musikteknik, ensembleledning där kör i olika musikstilar ingår, samt musikhistoria, musikalisk kommunikation och såväl konstnärliga som pedagogiska projekt.
 • Metodik och didaktik ingår också som en röd tråd i utbildningen samt orientering i relevant musikpedagogisk forskning och forskningsförberedande examensarbeten.

  Programstudievägledning

  Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>

  Ämnesfrågor

  Frågor om ämnet? Kontakta utbildningsansvarig på ämnesinstitutionen.

  Läs mer om Ämneslärarprogrammet >>

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B, Samhällskunskap A, godkänt färdighetsprov i musik. Eller: Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2, godkänt färdighetsprov i musik

Arbetsprov

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett antagningsprov i musik. Antagningsprov görs för att pröva särskild behörighet.

Läs mer om Arbetsprov

Urval

Alternativt urval

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del i utbildningen som
genomförs vid en skola. Under en lärares handledning får du pröva på och
reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din
förmåga att självständigt agera och ta ansvar i din lärarroll. Du kommer
under utbildningens gång att få möjlighet att planera, leda och
genomföra egen undervisning och annan pedagogisk verksamhet.

Läs mer om Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Efter studierna

Efter avslutad utbildning kan du ansöka om ämneslärarexamen. Med en utfärdad ämneslärarexamen har du behörighet att ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och gymnasieskolan. Du blir dessutom behörig att undervisa inom vuxenutbildning.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser.

Du kommer att få undervisning i sång/tal, teori, musikteknik, ensembleledning m.m. vilka är ämnen som är relevanta för din kommande yrkesroll. Du kommer också att lära dig om metoderna för hur man lär och lär ut och få diskutera förhållningssätt och olika problemlösningar som uppstår i samband med möte med barn och ungdomar.

Du kommer att få undervisning i ditt huvudinstrument. Ensemblespelet i tvåämnesutbildningen är PRIK (praktisk instrumentkännedom) där man alternerar de vanligaste ackompanjemangsinstrumenten.

Lokaler

Ämnet musik läses på Högskolan för scen och musik där många kreativa utbildningar möts under samma tak.

Studier utomlands

Du har möjlighet att göra delar av dina studier inom högskoleförlagda och verksamhetsförlagda studier utomlands. I regel måste du själv ta initiativ till ett sådant utbyte genom att först vända dig till din kursansvariga institution.