Foto: Natalie Greppi

Sök till ämneslärare i musik

Informationen gäller antagning till ämneslärarprogrammet i musik.

Antagningsprov

Följande gäller för studiestart höstterminen 2021.

Årets antagningsprov görs digitalt.

Prov 1: G-prov – Sång till eget ackompanjemang

Det här provet motsvarar tidigare års G1 (sång och spel), G2 (teori) och G3 (ledningsprov) och är Göteborgs universitets version av G-prov.

Du får två låtar som du ska spela in på video och skicka in till oss. Första låten får du på noter med melodi, harmonier, andra musikaliska symboler och text. Du sjunger till eget ackompanjemang på gitarr eller piano.

Den andra låten får du via en ljudfil. Du sjunger till eget ackompanjemang på gitarr eller piano.

OBS! Något mer moment kan tillkomma, som ytterligare visar dina musikteoretiska färdigheter.

Skicka in inspelningarna via vår arbetsprovtjänst SlideRoom

Bedömningen avser:

• Grundläggande vokala färdigheter i intonation
  • Flöde och musikaliskt uttryck
  • Grundläggande färdigheter i spelteknik
  • Flöde och musikaliskt uttryck
  • Förmåga att realisera en notbild
  • Planka på gehör

G-provet gäller även för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Piteå, Musikhögskolan i Örebro, Musikhögskolan Ingesund och Musikhögskolan i Malmö.

Godkänd G-prov från 2020 gäller inte för antagningsomgången 2021. Resultatet av 2021 kan inte heller tillgodoräknas för 2022.

Prov 2: L-prov – Huvudinstrumentprov

Det här provet motsvarar tidigare års L-prov.

Du förbereder och spelar in 2 låtar inom en av genrerna pop & rock, improvisation, världsmusik och klassisk musik. Beroende på vald genre kan du välja låtarna fritt eller från en lista samt kommer att spela själv eller till musikbakgrund.

Du ska skicka in två videofilmer via vår arbetsprovtjänst SlideRoom

Bedömningen avser:

• Teknisk och konstnärlig kompetens
  • Uttrycksförmåga
  • Kommunikativ förmåga

Instruktioner för digitalt arbetsprov

Som antagningsprover gör du en videoinspelning för varje musikstycke.

Krav vid inspelning av video:

• Berätta tydligt vilket stycke du ska framföra på inspelningen.
  • Filmerna ska ha hög ljudkvalitet.
  • Du ska vara i närbild.
  • Ansikte, hela armar och instrument ska synas tydligt.
  • Framför ett musikstycke per film.
  • Inspelningarna görs utan klipp.
  • Tillåtna filformat är: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
  • Maximal filstorlek per video är 500 MB

Ditt arbetsprov skickar du in digitalt via vår arbetsprovtjänst SlideRoom.

Om behörighet och urval

För att bli antagen till ämneslärarutbildningen i musik behöver du förutom grundläggande behörighet ha godkänt på antagningsprovet. När det är fler godkända sökande än antalet studieplatser rangordnas alla godkända.

Alternativa lokaler

Under de kommande åren väntar stora förändringar på Högskolan för scen och musik. Delar av vårt hus Artisten kommer att renoveras, och andra delar kommer enligt ett förslag att rivas för att göra plats för ett helt nytt hus som ska rymma både vår verksamhet och HDK-Valands. Det betyder att hela den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet snart skulle finnas samlad intill Götaplatsen. Beslut fattas av rektor och dekan vid årsskiftet 2020–2021.

Denna byggprojekt innebär att Högskolan för scen och musik flyttar sin verksamhet till flera olika lokaler. Dessa lokaler kommer med enstaka undantag alla ligga i centrala Göteborg och vara särskilt anpassade till verksamheten. Detta för att vi inte ska störas av byggarbetet. Utflytt beräknas ske sommaren 2022. Det betyder att du som planerar att studera vid Högskolan för scen och musik höstterminen 2022 kommer att inleda dina studier i andra lokaler än Artisten.

Vi kommer flytta tillbaka till det nya huset under flera etapper, planerade till sommaren 2024, 2025 och 2026.

Mer information under rubriken "Vi bygger för framtiden".