
Studio 1 - Kunskap i förändring: Instruktion, interaktion och materialitet
I Studio 1 fokuseras frågor som rör kunskap i förändring med betoning på den teknologiska utvecklingen inom olika professionella domäner. Empiriska studier genomförs både inom universitetsbaserade professionsutbildningar och teknikintensiva yrkespraktiker.
Tre nyckelbegrepp utgör grunden för forskningsagendan: instruktion, interaktion och materialitet.
- Instruktion innebär ett analytiskt fokus på hur människor i yrkes- och utbildningspraktiker skapar en delad förståelse av handlingar och objekt; till exempel hur de utvecklar ömsesidiga kriterier för professionella bedömningar eller uppnår gemensam förståelse av ett ämnesinnehåll.
- Interaktion specificerar ett intresse för hur instruktioner och instruerade handlingar utförs i konkreta situationer. Genom att videofilma interaktion, blir det möjligt att fånga och analysera detaljerade aspekter av hur människor hanterar problem som är kritiska för deras yrkesutövning.
- Materialitet refererar till ett intresse för hur interaktion och förändring av kunskap är knutna till artefakter, och objekt i den materiella miljön, till exempel med nya digitala verktyg för diagnostisering av sjukdomar eller med metoder för att visualisera procedurer i tandläkarutbildningen. Kroppsliga aspekter av hur deltagarna hanterar dessa teknologier är också föremål för analys.
Forskningen i Studio 1 bygger på ett interdisciplinärt samarbete mellan samhällsvetenskap och andra discipliner, för närvarande inom arkitektur, radiologi, radiofysik, endodonti, hälsovetenskap och sjöfart och marin teknik. Studierna tar utgångspunkt i frågor som identifierats av de ingående professionella disciplinerna. Genomgående utgör videoinspelningar en gemensam bas för analytiska observationer. Studierna syftar till att producera resultat som är av relevans för både samhällsvetenskap och övriga deltagande discipliner. Ytterligare ett syfte är att bidra till utvecklingen av yrkespraktiker och design av professionsutbildningar.
Exempel på genomförda forskningsprojekt
Projektet syftar till att utveckla effektiva och säkra rutiner för behandling—med särskild tonvikt på interprofessionell kommunikation och utnyttjande av medicinsk bildteknik i hybridsalen. Studien kommer leda till ökad kunskap om hur bildinformation ska utvärderas genom att skapa kriterier för informationskvalitet vid bildstyrda behandlingar. Detta kommer att förbättra förmågan att optimera användningen av medicinsk avbildning när nya medicinska behandlingar och nya avbildningstekniker introduceras.
I Studio 1 genomförs två relaterade projekt om simulering med ett intresse för hur professionellt agerande kan tränas och bedömas i simulerade miljöer. Båda projekten anknyter till centrala pedagogiska frågor om bedömning av kunskap i handling och aktuell forskning om hur professionell kunskap utvecklas i och genom interaktion.
Projektet behandlar kunskapsutveckling inom expertgrupper och utförs genom samarbete mellan deltagare från Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten och forskning- och designnätverket Servo Stockholm Los Angeles. Projektet är organiserat som en longitudinell studie. Där följs och dokumenteras servos innovation och forskningsprojekt i syfte att bättre förstå förutsättningarna för kunskapsutveckling.
Inom endodonti har användningen av kirurgiska mikroskop inte bara förenklat vissa procedurer. Det har även medfört grundläggande förändringar av hur behandling av rotkanalen genomförs och hur den kan förstås. Genom videokameror i mikroskopen får även studenterna helt nya möjlighet att följa dessa behandlingar. Syftet med projektet är att undersöka hur införandet av kirurgiska mikroskop förändrar villkoren för både undervisning och för endodonti som profession.
I projektet studeras hur utvecklingen av nya teknologier för visualisering utmanar befintlig expertis och kräver nya kriterier för tolkning och diagnos. I en studie av tomosyntes, som är en ny teknik för lungröntgen, visas hur ett specifikt utbildningsupplägg, som innefattar en kombination av teknologier, både kan användas för att utveckla kvalitetskriterier och för att öka novisers förmåga att detektera pulmonära noduler till samma nivå som erfarna radiologer. Resultaten visar även hur upplägget synliggör radiologisk expertis och hur denna är knuten till disciplinär kunskap.