Göteborgs universitet
Bild
Foto av en stressad man som tar sig för huvudet
Foto: Getty Images
Länkstig

Sahlgrenska akademins fokus inom metabola syndromet och hjärtkärlsjukdomar

Hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar orsakar ungefär vart tredje dödsfall i världen, även om färre drabbas och fler överlever tack vare forskningens framsteg. Samtidigt är fetma, diabetes och stigande ålder de främsta orsakerna till att hjärt-kärlsjukdom ökar. För att vända utvecklingen behöver vi förstå hur dessa sjukdomar uppkommer, hur de påverkar varandra och hur de kan förebyggas och behandlas.

Vår forskning spänner från experimentella studier av fettväv, tarmbakterier, blodfetter och insulinsignalering, till patientnära studier om hur dessa sjukdomar kan förebyggas och behandlas. Vi vill öka förståelsen för hur genetik och miljö samspelar vid utvecklingen av diabetes typ 2. Våra forskare har bland annat identifierat två tidigare okända gener bakom sjukdomen.  

Inom metabolism, ämnesomsättning, forskar vi om hur olika organ och celltyper samverkar för att kroppen ska fungera så effektivt som möjligt. Vi vill förstå bakomliggande orsaker till flera olika sjukdomar – vilket i förlängningen kan leda till bättre förebyggande åtgärder och behandlingar.   

En stor nationell befolkningsstudie som leds från Göteborgs universitet, i samarbete med Hjärt-Lungfonden, är The Swedish Cardiopulmonary bioimage study (SCAPIS). Tillsammans med Chalmers undersöker vi om data kan tolkas med hjälp av artificiell intelligens för att förutse hjärtinfarkt, hjärtsvikt och plötslig död.  

Dessa framsteg vill forskare vid Sahlgrenska akademin göra med din hjälp:  

  • Mer personbaserad riskbedömning och behandling för hjärt-kärlsjukdomar. 
  • Ökad livskvalitet och minskat vårdbehov för patienter med medfödda hjärtfel genom bättre behandlingsmetoder, och en ökad delaktighet i den egna vården. 
  • Behandlingar med bättre effekt och mindre biverkningar genom DNA-baserad diagnostik. 
  • Omställning till digitaliserad vård utanför sjukhus.  

Mer att läsa och höra från forskningsområdet