Bild
Länkstig

Fortsättningskurs i historia

Kurs
HI1210
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-20012

Kort om kursen

Vill du ta dina historiekunskaper ett steg vidare? Kanske har du nyligen läst grundkursen i historia, och vill utvecklas? Då är fortsättningskursen hos oss den perfekta lösningen! Här får du ta dig an historia som vetenskap och lära dig grunderna i hur historisk forskning går till! Genom att till stor del arbeta tematiskt får du öva och lära dig om historiska arbetsmetoder, ämnets historia, källkritik, tydandet av äldre handstilar (paleografi), ämnets teoribildning och hur en historievetenskaplig uppsats ska se ut.

Om utbildningen

Fortsättningskursen består av fyra delkurser à 7,5 hp. Kursen som helhet syftar till att ge en ämnesfördjupning inom historieområdet och att utveckla förståelsen av historia som vetenskapligt ämne utifrån teoretiska och metodologiska perspektiv. Vidare syftar kursen till att introducera och träna studenterna i att tillämpa metoder, hantera källmaterial och bemästra historieämnets vetenskapliga formkrav samt ge grunderna i akademiskt skrivande.

Delkursen Historia som vetenskap fokuserar på att skapa ökad förtrogenhet med historievetenskapliga teori- och metodfrågor. Du ges en orientering i historiografi och forskningsprocessens huvudmoment samt träning i kritiskt förhållningssätt inklusive källkritik. Träning i paleografi ingår. Vidare behandlar vi hur arkiv, bibliotek och digitala resurser kan användas i historisk forskning. Delkursen Tematisk fördjupning består av utvalda ämnesområden där forskningslitteratur och teoretiska frågeställningar introduceras och problematiseras. Inom ramen för det tematiska området tittar vi närmare historiska tolkningar och framställningar samt hur dessa kan påverka förståelsen av skeenden och sammanhang i det förflutna.

I delkursen Att skriva och förmedla historia studerar vi grunderna i det historievetenskapliga skrivandet. Du tränar bl. a. din förmåga att formulera ett vetenskapligt problem, skriva ett forskningsläge och presentera källmaterial och metoder. Delkursen ger en god grund i historieämnets formkrav. Delkursen Tematisk fördjupning 2 består av en fördjupning i en utvald forskningstematik. Den har en empirisk tyngdpunkt och tränar studenterna i att hantera källor och tillämpa metoder och teoretiska perspektiv inom det utvalda temat. Den tematiska fördjupningen ger grundliga insikter i ett forskningsfält och tränar dig i att ställa forskningsfrågor samt att självständigt söka information och källor.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs godkänt resultat på minst tre av fyra delkurser i Historia, grundkurs, eller motsvarande. Tillträde ges även genom sammanlagda kursfordringar i historia om minst 45 hp innefattande kurserna Världens historia i globalt perspektiv 15 hp, samt Svensk och nordisk historia 15 hp, eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.