Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Paleografi 1700-1850

Kurs
HI1928
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-22718
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kursen riktar sig till dig som är nybörjare när det gäller äldre handstilar och erbjuder en orientering i skriftspråkets utveckling. Du lär dig att tolka handstilar från främst 1700- och 1800-talets Sverige. Huvudfokus ligger på den s.k. tyska stilen, även känd som frakturstilen, som moderna och otränade läsare vanligen har svårigheter att uttyda. En övervägande del av det handskrivna materialet vid svenska arkiv är nedtecknat med denna stil. Kunskaper i paleografi är nödvändiga för allt vetenskapligt studium av äldre nordisk historia samt en viktig tillgång för den som bedriver släkt- och lokalhistorisk forskning. Kursen sker på distans och bygger i hög grad på praktiska övningar i att tyda handskrifter från den aktuella perioden.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.