Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Erik Hulander

Doktorand

Avd för invärtesmedicin och klinisk
nutrition
Telefon
Besöksadress
Vita stråket su
41346 Göteborg
Postadress
Su sahlgrenska
41345 Göteborg

Om Erik Hulander

Utbildning

Masterexamen i nutrition från Universitetet i Oslo med inriktning nutritionsbiologi och klinisk nutrition. Legitimerad dietist från Socialstyrelsen, auktoriserad klinisk näringsfysiolog från norska Helsedirektoratet.

Forskningsintresse

Intresse inom kost och påverkan på inflammation vid inflammatoriska tillstånd, huvudintresse är kostens påverkan vid reumatiska sjukdomar. Under grundutbildning läst utbytesstudier med extra fokus på functional foods and health claims samt kemisk livsmedelsanalys. Behandlade i masterarbete effekt från kosttillskott och livsmedel på markörer för inflammation och tumörväxt hos patienter med prostatacancer.

Efter masterutbildning arbetat kliniskt i cirka 8 år, senast på Universitetssjukhuset i Lund med hjärt- och lungtransplanterade, Cystisk fibros och Gastroenterologi, från poliklinik till intensivvård. Dessförinnan arbetat i Norge med rehabilitering av postoperativa tillstånd, hjärt-kärlsjukdom och patienter med reumatiska besvär.

Forskning

Arbetar dels med data från ADIRA och driver dels en måltidsstudie, PIRA, i bägge fall är inflammatorisk profil huvudutfall.

Undervisning

Undervisar i kursen Nutrition 1 (lipidmedabolism) och i kursen Nutrition 2 (antropometri) på dietistprogrammet. Hjälper även till med nutritionsundervisningen på läkarprogrammet.