Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Sidbela Talic arbetar som lärare i en grundskola i Göteborg
Foto: Gunnar Jönsson
Länkstig

Lärarutbildning översikt

Vi har alla lärarprogram och flest ämnen i Sverige. Du kan utbilda dig till lärare i förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola, gymnasieskola eller vuxenutbildning. Det finns också vidareutbildning och kompletterande utbildningar för verksamma lärare.

Gör skillnad som lärare                       

Som lärare kommer du att betyda väldigt mycket för väldigt många. Och nästan oavsett vilka ämnen som du är intresserad av så hittar du utbildningar till lärare inom just ditt intresseområde. Få utbildningar har heller lika goda prognoser när det gäller att få jobb efter utbildningen.

När du har fått din lärarexamen och dessutom arbetat ett tag kan du studera vidare till exempelvis speciallärare eller specialpedagog.

Video (02:00)
Påverka framtiden - bli ämneslärare

Kompletterande lärarutbildningar

Om du har tidigare ämnesstudier, en utländsk lärarexamen eller tidigare inte fullföljda lärarstudier, och/eller lång yrkeserfarenhet från förskola eller skola så kan det finnas fler vägar till läraryrket.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är de praktiskt inriktade kurserna i lärarprogrammen. VFU gör du på en skola eller förskola (beroende på vilket program du läser) för att lära dig verksamheten och vad läraryrket innebär. Under VFU kommer du få praktisera dina teoretiska kunskaper och med stöd av en handledare få utveckla förmågan att planera, genomföra och utvärdera undervisning och pedagogisk verksamhet.

I lärarprogrammen har du 20 veckors VFU fördelat på tre till fem tillfällen, beroende på vilket program du går.