Policyutvärdering
Om utbildningen
Det huvudsakliga syftet med denna kurs är att lära studenterna tillämpa sina samlade ekonomiska kunskaper på centrala frågeställningar inom ekonomiska och sociala problem. Genom dessa tillämpningar ska studenterna lära sig att använda avancerade metoder i tillämpad ekonomi.
En del av kursen fokuserar på Contingent Valuation metoden (CVM) och hur denna metod kan användas för att värdera individers preferenser. Huvudsyftet med denna del av kursen är att göra studenterna medvetna när det är lämpligt att använda CVM och hur resultat av en CVM studie analyseras ekonometriskt. Vi diskuterar också flera fördelar och nackdelar med denna metod genom att applicera dem på olika typer av offentliga varor. Dessutom kommer vi visa hur ”stated preference” metoderna kan användas som nyttosidan på en kostnads-nyttoanalys (Cost Benefit Analysis, CBA).
Kursens syfte är också att ge studenterna en bra förståelse av metodologiska svårigheter som kan uppstå i enkät- eller i registerdata vid utvärdering av olika sociala interventioner och policies. Kursen kommer främst att fokusera på metoderna "randomiserade experiment" och "differences-in-differences" metod för policyutvärdering. För varje metod diskuteras nödvändiga antaganden och datavillkoren. Vidare, tillämpligheten av varje metod diskuteras i samband med att man studerar empirisk evidens från arbetsmarknaden och från utbildnings- och hälsosektorn.
NEK307 är en av de tre valbara kurser man kan välja mellan under vårterminen på fördjupningsnivå i nationalekonomi.
Den valbara kursen ingår tillsammans med NEK301 och NEK316 i de 30hp man läser på fördjupningsnivå för en kandidatexamen i nationalekonomi.
Valbara kurser: (Vårtermin: NEK302, NEK304 eller NEK307) (Hösttermin: NEK305, NEK308 eller NEK309).
Kursen kan även läsas fristående.
Kursen ges på engelska.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs minst 45 hp avslutade kurser i nationalekonomi.
Urval
Högskolepoäng, max 225 hp.
För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Arbetsmarknaden för nationalekonomer är god och utbildningen leder ofta till kvalificerade yrken i såväl privat som offentlig sektor. Banker, statliga myndigheter och större företag är några av de vanligaste arbetsgivarna. En annan möjlighet är att satsa på en forskarkarriär. Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs Universitet har en bred forskningsverksamhet inom bland annat miljöekonomi, finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi och beteendeekonomi.
Så är det att plugga
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.