Länkstig

Sandra Weineland

Universitetslektor, adjungerad

Psykologiska institutionen
Besöksadress
Haraldsgatan 1
41314 Göteborg
Postadress
Box 500
40530 Göteborg

Universitetslektor, adjungerad

Avd för samhällsmedicin och folkhälsa
Besöksadress
Medicinaregatan 18A
41390 Göteborg
Postadress
Box 463
40530 Göteborg

Om Sandra Weineland

Bakgrund

Jag är legitimerad psykolog med en doktorsexamen från 2012. År 2013 erhöll jag specialistkompetens inom klinisk psykologi, och 2020 blev jag utnämnd till docent. Jag är Associate editor för den vetenskaplig tidskriften Cognitive Behaviour Therapy.

Jag har arbetat inom psykiatri, socialpsykiatri, habilitering, hälsovårdsenheter, behandlingshem och vårdcentraler, både före och efter min psykologexamen. Från 2016 har jag haft en central roll som psykologisk rådgivare och forskningsledare inom primärvården i Västra Götalandsregionen (VGR), där jag arbetat med att utveckla strukturer för hantering av psykisk ohälsa. Mitt arbete har omfattat både klinisk vård och forskning, där patienten alltid stått i centrum.

I min roll som ordförande för Rådet för psykisk ohälsa i Södra Älsvborg VGR, har jag lett arbetet med att förbättra tillgängligheten till psykologisk behandling och implementerat internetbaserad KBT. Som forskningsplattformsledare för psykisk ohälsa inom FoU-primärvården har jag lett flera forskningsprojekt finansierade av nationella och regionala fonder, och handlett doktorander samt specialister.

Utöver min regionala roll har jag bidragit på nationell nivå som expert i Socialstyrelsens arbete med riktlinjer för ätstörningar och obesitas, och jag har samverkat internationellt för att främja svensk vård inom psykisk hälsa.

Forskningen jag bedriver präglas av tvärprofessionellt samarbete och syftar till att utveckla evidensbaserade, patientcentrerade interventioner som förbättrar vården för patienter med psykisk ohälsa.

Forskningsinriktning

Min forskning är fokuserad på hälsopsykologi, beteendemedicin och digital psykologi. Jag inriktar mig på att utveckla och vetenskapligt utvärdera digitala psykologiska interventioner, särskilt inom områden som fetma, mental hälsa och beteendeförändring. Forskningen inkluderar även psykometriska analyser för att säkerställa mätinstrumentens validitet och reliabilitet. Ett övergripande mål är att skapa teoretiska modeller som kan ligga till grund för nya behandlingsmetoder samt att utvärdera deras effekt på patienter, både barn och vuxna, som lider av somatiska tillstånd, ätstörningar, smärta, migrän, ångest och depression.

Undervisning

Jag handleder doktorander inom psykologisk behandling inom primärvård och specialistvård, samt beteendemedicin och undervisar i vetenskaplig metodik samt kognitiv beteendeterapi, med särskilt fokus på acceptance and commitment therapy (ACT).

Aktuella projekt

Jag leder och deltar i flera pågående forskningsprojekt inom barn- och vuxenpsykologi, finansierade av bland annat Familjen Kamprads stiftelse, Vetenskapsrådet (VR) och Forte. Några av de aktuella projekten omfattar personcentrerad digital psykologisk behandling, internetbaserad KBT vid insomni, behandling av depression hos äldre, barn med funktionell buksmärta och migrän, samt föräldrautbildningsprogrammet AFFEKT för barn med utagerande beteenden. Forskning om digital vård vid migrän och intensivvård vid PTSD ingår också i mina nuvarande intresseområden för forskning.