Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Verk från examensutställning
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, Textilkonst

Program
K2TIL-TEXT
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-6A50F
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

HDK-Valand:s masterprogram i konsthantverk grundar sig på ett konstnärligt, undersökande arbete kring koncept genom material. Utifrån din valda inriktning inom keramikkonst, smyckekonst eller textilkonst uppmuntras du att utveckla utforskande arbetsmetoder, fördjupa din kunskap kring material och gestaltning samt undersöka konsthantverkets samtida identitet och betydelse.

En avslutad utbildning ger kvalifikationer för ett professionellt yrkesliv som keramik-, smycke- eller textilkonstnär.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Utbildningens syfte är att ge en fördjupad, konstnärlig kunskap inom området konsthantverk med specialisering inom keramikkonst, smyckekonst eller textilkonst. Professorer, lärare och tekniker med olika specialkunskaper fungerar som handledare i arbetet. Inbjudna föreläsare och gästlärare ger nya perspektiv på det egna arbetet, samt utblickar mot konstvärlden och samhället nationellt och internationellt.

Studentgrupperna är små och samarbetet nära mellan studenter och personal. Genom ateljésamtal, kurser, föreläsningar och seminarier hålls de ständiga samtalen levande. Du tränas i att kritiskt reflektera över ditt arbete och att sätta det i ett sammanhang.

Under utbildningen får du tillfälle att utveckla din förmåga att initiera och driva konstnärliga projekt, vilket kräver självständighet och initiativförmåga. Stor vikt läggs vid att skapa förtroende för din egen arbetsmetod.

Det individuella ateljéarbetet kombineras med gemensamma och individuella genomgångar, muntlig och skriftlig presentation, teoretiska diskussioner och seminarier för att ge dig redskap att analysera ditt arbete.

Lär känna lärare och övrig personal på Enheten för konsthantverk och fri konst.

Är du nyfiken på tidigare studenters arbeten? Se 2020 års examensprojekt här.

Läs mer om HDK-Valand – Högskolan för konst och design här. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B. Därtill krävs godkänt arbetsprov.

Instruktioner för ansökan

Här hittar du ansökningsinstruktioner för konstnärligt masterprogram i Konsthantverk.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urvalet baseras på arbetsprover.

Efter studierna

En avslutad utbildning ger kvalifikationer för ett professionellt yrkesliv som keramik-, smycke- eller textilkonstnär. Du har dessutom förberedande kunskaper för att söka vidare till forskarutbildning inom området.

Så är det att plugga

Undervisningen

Masterprogrammet har ett nära kunskapsutbyte och samarbete med både kandidatprogrammen och forskarutbildningen inom konsthantverk på HDK-Valand och är en del av den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Programmet är ett internationellt masterprogram vilket innebär att undervisningsspråket är engelska. Undervisning på svenska sker om endast svensktalande lärare och studenter är närvarande.

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Kristinelundsgatan 6-8 i Göteborg, där programmet ges,  finns välutrustade verkstäder för bildbehandling, metall, trä, keramik, smyckekonst och textil. 

Läs mer om lokaler