Video (1:25)
Kandidatprogram i opera
Bild
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i opera

Program
K1OPE
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G53I
Ansökan stängd

Kort om programmet

Programmet riktar sig till dig som har grundläggande erfarenhet av klassisk sång och som vill utbilda dig till operasångare. Vokal träning utgör den största delen av utbildningen, men även scenisk gestaltning och rörelse är i fokus. Du studerar i en internationell miljö och gör minst ett sceniskt projekt per läsår. Utbildningen innebär en stor del individuell coachning i alla beståndsdelar du behöver för ett yrke som operasångare.

Om utbildningen

Operautbildningen i Göteborg är för dig som vill utmanas och utvecklas vokalt, sceniskt och fysiskt! Utbildningen har fokus på vokal utveckling tillsammans med kvalificerad utbildning i skådespeleri och rörelse – allt för att göra dig väl rustad för det yrkesliv som väntar. Med ett litet antal studenter per år är operaprogrammet en individanpassad utbildning. Som student har du unika möjligheter att söka ett stort antal stipendier.

På Högskolan för scen och musik i Göteborg ingår du i en miljö med masterutbildning i både opera och musik med studenter från hela världen, och vi öppnar nu också kandidatutbildningen i opera för internationella sökande. Detta innebär att delar av utbildningen ges på engelska och vi kommer också att utvidga vårt nätverk av internationellt verksamma coacher. Välkommen till en unik operautbildning i internationell miljö!

Vad innehåller utbildningen?

Vokal gestaltning (90 hp)

Du får delta i enskilda sånglektioner, master classes, repertoarklasser, musikalisk instudering, samt får undervisning i språk, talteknik, ensemblesång och kammarmusik.

Teori och lärande (22,5 hp)

Detta ämne innehåller musikteori, gehör, operahistoria, frilanskunskap och konstnärlig process. Det mesta av undervisningen sker i grupp men du får också individuell coachning och handledning.

Scenisk gestaltning (52,5 hp)

Ämnet innehåller fysisk grundträning, rörelseimprovisation, dans, skådespelarträning, musikdramatisk gestaltning med individuell handledning och musikdramatiska projekt och produktioner.

Progressionen i de sceniska projekten är en viktig del av din utveckling: första året deltar du i och redovisar ett operacollage, andra året en kammaropera och tredje året presenteras slutproduktionen – en fullskalig operaproduktion tillsammans med den internationella orkestermasterutbildningen, dirigent och ett komplett konstnärligt team.

Självständigt arbete (15 hp)

Under de två sista terminerna arbetar du med examensarbetet, under handledning både i grupp och individuellt.

Undervisningsspråk

Undantag ges från kravet på svenska eftersom programmet ges med engelska som undervisningsspråk. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.

Instruktioner för ansökan

Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i opera.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urval baseras på antagningsprov.

Efter studierna

Utbildningen leder till en konstnärlig kandidatexamen i opera, 180 högskolepoäng. Som student förbereds du för arbete i operaproduktioner. Du blir också behörig till masterprogrammet i opera vid Högskolan för scen och musik.

Så är det att plugga

Undervisningen

  • Undervisning i grupp
  • Individuell undervisning
  • Sceniska projekt och produktioner
  • Självständigt arbete 
  • Ensemble/kammarmusik
  • Masterclasses
  • Musikalisk instudering

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Utbildningen har en stark internationell anknytning – dels genom namnkunniga gästlärare som Ulrich Staerk och Henrik Schaefer, dels genom våra egna lärare som även är verksamma internationellt. Under utbildningen får du möjlighet att göra flera studieresor i Europa och delta i samarbeten med orkestrar och nätverk utanför skolan.