Bild
ung torso med operationsärr
Foto: Jakob Owens
Länkstig

Globala rekommendationer för övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård

Publicerad

Ett unikt internationellt samarbete har nu resulterat i globala rekommendationer för övergången från barn- till vuxenliv samt barn- till vuxensjukvård för ungdomar med medfödda hjärtfel. Philip Moons och Ewa-Lena Bratt vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa har varit med och publicerat en artikel på ämnet i den högt ansedda tidskriften European Heart Journal

Tack vare medicinska framsteg är det allt fler barn och unga med långvariga sjukdomar och tillstånd som överlever till vuxen ålder. Det innebär också att antalet unga personer som går över från barn- till vuxensjukvård blir allt fler. För denna grupp är specialistvård genom hela livet helt nödvändig. 

När unga med medfödda hjärtfel når  vuxen ålder behöver de överföras till vuxensjukvård som kan hantera deras specifika behov.  Det är därför viktigt att det finns etablerade system för att säkerställa kontinuitet och god kvalitet på vården  efter att dessa patienter har lämnat barnkardiologin.

Global problematik - globala rekommendationer

Ett unikt internationellt samarbete har nu resulterat i globala rekommendationer för övergången från barn- till vuxenliv samt barn- till vuxensjukvård för ungdomar med medfödda hjärtfel. Denna forskning har hög relevans även för andra grupper unga med långvariga tillstånd.

Artikeln beskriver frågor och metoder för övergång och överföring av ungdomar med medföda hjärtfel och redogör för olika möjligheter i hög-, medel- och låginkomstländer med beaktande av tillgång till resurser. 

Transition to adulthood and transfer to adult care of adolescents with congenital heart disease: a global consensus statement.  

Text: Lovisa Aijmer