Göteborgs universitet
Bild
Studenter vid strand
Marin medborgarforskning innebär att allmänheten deltar i marina forskningsprojekt, till exempel genom att observera och rapportera in data, eller hjälpa forskarna att identifiera arter.
Foto: Jessie Altstatt/NOAA
Länkstig

Marin medborgarforskning

Medborgarforskning går ut på att forskare och privatpersoner samarbetar för att ta fram ny kunskap. På Göteborgs universitet pågår flera projekt där du kan hjälpa forskarna att öka kunskapen om havet.

Hjälp våra forskare

På Göteborgs universitet pågår flera projekt där du kan bidra som marin medborgarforskare.

Identifiera arter i Kosterhavet

Vill du lära dig mer om djurlivet i havet och samtidigt hjälpa havsforskare på Göteborgs universitet? På webbsidan Koster Seafloor Observatory kan du hjälpa forskarna genom att titta på videoklipp från Kosterhavet och identifiera arter i filmmaterialet.

Rapportera algblomningar längs Sveriges kuster

Forskningsprojektet Algal Blooms Sweden vill ha apporter från privatpersoner som upptäcker algblomningar längs svenska kusten. Målet är att utveckla en digital tjänst som kan förutse var och när giftiga algblomningar kommer att ske. Rapportering sker enkelt med hjälp av mobiltelefon. 

Kartläggning av algen maerl 

Forskare från Göteborgs Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet försöker kartlägga förekomsten av maerl, frilevande röda kalkalger, på Sveriges västkust. Om du är ute och dyker, använder dig av undervattensvideo eller på något annat sätt stöter på dessa ovanliga, ekologiskt viktiga organismer så kan du rapportera in det till dem.

Dokumentera sälar

Projektet Sälfie ID samlar in bilder på sälar längs svenska kusten. Fotografierna används för att förstå mer om sälarnas ekologi, exempelvis hur mycket sälar rör sig i havet och vilken inverkan mänskliga aktiviteter har på deras beteende.