Göteborgs universitet
Bild
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Foto: Happy Visuals

Flytevi - marin kolonilott i Frihamnen

Den marina kolonilotten i Frihamnen är byggd som en framtidsprototyp och en mötesplats kring framtidens sjömat. Här kan besökarna lära sig mer om ny mat från havet och småskalig odling.

Vad är en marin kolonilott?

En marin kolonilott är en småskalig odling i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas.

Går det att odla havslevande organismer i Frihamnen?

Ja, det gör det faktiskt. Saltvatten från havet är tyngre än sötvattnet i älven och skapar förutsättningar att kunna odla musslor och ostron på några meters djup i Frihamnen. 

Går det att äta det som odlas på kolonilotten?

Den marina kolonilotten är byggd som en pedagogisk plattform för att visa upp hur odling går till, inte för att producera mat. Därför äter vi inte det som odlas här. Vid provsmakningar används sjömat som är odlade på andra platser där vattenkvaliteten är bättre. 

Flytevi
Många besökte Flytevi under Göteborgs Jubileumsfestival 2023.
Foto: Malin Rosengren

Aktiviteter för skolor och allmänhet

Vi kommer under 2024 att erbjuda studiebesök och lektionspaket för högstadieskolor. Det går bra att göra en intresseanmälan redan nu. Kolonilotten är öppen för allmänheten vid särskilda tillfällen, exempelvis under Vetenskapsfestivalen, Västerhavsveckan och Frihamnsdagarna. Besök Facebookgruppen Marina kolonilotter för att få information om när kolonilotten är öppen. Vill du boka ett studiebesök för en grupp, kontakta Maria Bodin.

Film från invigningen

Navigate to video: Invigning av den marina kolonilotten i Frihamnen
Video (4:12)
Invigning av den marina kolonilotten i Frihamnen
Den marina kolonilotten invigdes 3 november 2022 med tal, nybakat tångbröd och plantering av algskott.

Om projektet

Den marina kolonilotten har byggts som en framtidsprototyp och ingår i utställningen Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs jubileumsfirande sommaren 2023. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet med finansiering av Vinnova och Formas.