Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Medarbetare danslärarutbildning

Nedan presenteras lärarna som jobbar på ämneslärarutbildningen i dans.

Undervisande lärare

Karin Rickardsson – universitetsadjunkt och programansvarig

Karin Rickardsson är utbildad på Balettakademien i Göteborg, Dance New Amsterdam i New York samt på Göteborgs universitet. Karin har arbetat många år som professionell dansare på olika teatrar runt om i Sverige. Främst har Karin arbetat med koreografen Roine Söderlundh, bland annat i succémusikalen Singin' in the Rain på Oscarsteatern i Stockholm och på Malmö Opera. Hon har vidareutbildat sig som gymnasielärare i dans och arbetar idag både på Hulebäcksgymnasiet och danslärarutbildningen på Göteborgs universitet. På danslärarutbildningen är hon handledare av konstnärliga projekt och undervisar i didaktik, jazzdans och modern och nutida dans.

Ninnie Andersson – universitetslektor

Ninnie Andersson är utbildad gymnasielärare i dans med en specialisering i jazzdans från Dance New Amsterdam, New York. Ninnie har även vidareutbildat sig inom simonsonteknik samt som pilatesinstruktör. 2016 disputerade hon i pedagogik med sin avhandling inom bedömning av dansundervisning. Ninnie har arbetat inom grundskola, kulturskola, gymnasiet, eftergymnasial utbildning och universitet. Ninnie har utvecklat en metod för dansmatte som riktar sig mot högstadiet. Undre 8 år var hon programansvarig för danslärarutbildningen i Piteå och byggde upp och utvecklade utbildningens struktur och kvalité. Ninnie är en av tre utöver Lynn Simonson som får utbilda lärare inom simonsonteknik, Simonson Method of Teacher Training. Just nu arbetar Ninnie på Södra Latins gymnaisum och på danslärarutbildningen, där Ninnie utöver programansvaret även undervisar i didaktik, jazzdans, forskningsmetodik och är handledare av examensarbeten.

Ami Skånberg Dahlstedt – universitetsadjunkt

Ami Skånberg Dahlstedt är scenkonstnär med starkt fäste i den japanska dans- och teaterkonsten, verksam sedan 1990. Hon varvar sceniska verk, ofta solon, med interventioner i olika offentliga rum, och samarbetar gärna med andra konstnärer och konstformer. Hon är även författare och har gjort flera dansfilmer. Hennes gestaltningar tar ofta sin utgångspunkt i den personliga berättelsen och i kroppen som minnets arkiv. Ami har undervisat i dans för alla åldrar och i dansfilm och danshistoria sedan 1989. Hon har varit gästlärare på universitet i England, Frankrike, Japan och Lettland. Hon har undervisat på masterprogrammet Contemporary Performative Arts på Högskolan för scen och musik och handlett examensarbeten. Sedan 2015 är Ami doktorand på halvtid på Center for Asian Theatre and Dance, University of London. Ami är aktiv inom konstnärlig forskning och organiserade Artistic Research symposium 2015–2018 för Nordiskt Sommaruniversitet, tillsammans med den engelska konstnären Lucy Lyons. Hon är sedan 2017 medlem i Peer Review Board för Journal of Artistic Research. Från januari 2019 undervisar Ami i dansteori och danshistoria på danslärarprogrammet.

Foto: Anders Simonson

Benedikte Esperi – vikarierande universitetsadjunkt i dansdidaktik och dans som konstnärligt ämne

Benedikte Esperi är verksam frilansande koreograf, pedagog samt performance- och videokonstnär baserad i Göteborg. Hon är utbildad vid bland annat Högskolan för scen och musik, Akademin Valand samt Dans och Cirkushögskolan. Benedikte undervisar och handleder vid yrkesutbildningar och högskolor i dans och dansdidaktik och har även mångårig erfarenhet av undervisning i dans vid eftermiddagsverksamhet, Kulturskola, Communitydans och Skapande skola projekt. Tyngdpunkten i hennes konstnärliga praktik och metod är scenisk improvisation och komposition i nuet. Hon skapar verk för scener, konstrum, museer och offentliga miljöer både nationellt och internationellt. Utöver de egna produktionerna ingår Benedikte i en rad nätverk och plattformar för konstnärlig forskning, nutida dans och samtidskonst. Benedikte värnar om process, nyfikenhet och utforskande vilka är ledord oavsett nivå, målgrupp eller intention.  
 
Hon är styrelsemedlem vid det konstnärsdrivna Galleri 54, presenterar konstnärlig forskning vid Nordic Summer University och är medlem i Danscentrum Väst, Konstnärscentrum Väst och Konstnärernas Riksorganisation.

Karin Weigert Jörgensen – universitetsadjunkt

Karin Weigert Jörgensen är utbildad rytmik- och rörelselärare på Institut de Rythmique Jaques-Dalcroze de Belgique i Bryssel. Hon har en lång och gedigen erfarenhet av undervisning i rörelsegestaltning, rytmik, dans och metodik inom olika utbildningsområden.
På danslärarutbildningen undervisar Karin i rörelsegestaltning, rytmik och som handledare i olika tvärkonstnärliga projekt.

Ki Wöllner – universitetsadjunkt

Ki Wöllner arbetar som dansare, danspedagog och koreograf och har sin grund i hiphop/new style. Ki har utbildat sig på Musikkonservatoriet i Falun, Danscenter i Stockholm, Diambra i Stockholm och Broadway Dance Center i New York. Utöver detta har Ki även läst till gymnasielärare på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm, är legitimerad sjuksköterska från Sophiahemmet samt licensierad personlig tränare och kostrådgivare.

Uppdragen som dansare och koreograf har varit både inom den kommersiella sfären samt inom kulturområdet. Sedan 2012 är Ki årligen anlitad som koreograf av Länsteatern på Gotland, på scener i Visby, Tallin, och Stockholm (t.ex. Dramaten). Just nu är Ki aktuell som koreograf till Sondheim Musikalen Frogs - Underjorden tur och retur, samt musikalen Anna och Jacob Dubbe.

Ki har undervisat på Balettakademien i Stockholm sedan 2010 samt Carlforska estetiska gymnasium i Västerås sedan 2013. Ki undervisar sedan 2010 dans- och musikalelever på gymnasial och eftergymnasial nivå på Kulturama i Stockholm. På danslärarutbildningen i Göteborg undervisar Ki i street, didaktik och anatomi.

Lena Yngvesson – universitetsadjunkt

Lena Yngvesson - universitetsadjunktLena Yngvesson är legitimerad lärare i dans med en specialisering i modern och nutida dans från Dans- och Cirkushögskolan samt Stockholms Universitet. Lena är ämnesansvarig i dans på Wendela Hebbegymnasiet, och har många års erfarenhet av undervisning på gymnasienivå. Fortlöpande har hon tagit workshops i New York, Berlin, Amsterdam, Paris och Wien. Förutom specialisering i modern och nutida dans är improvisation och komposition Lenas huvudämnen.

Genom åren har Lena arbetat inom de flesta skolformer: grundskola, kulturskola, gymnasiet, eftergymnasial utbildning och universitet. Som dansare är hon aktiv med två föreställningar just nu, Var är Tiger Tiger samt Det är nu vi är här, båda koreograferade av Petra Howard. Andra koreografer som Lena har arbetat med är t ex Favela Vera Ortiz (FIN) och Trine Saltermark (NO). På danslärarutbildningen i Göteborg undervisar Lena i modern och nutida dans och didaktik.

Gästlärare

Monica Milocco – universitetsadjunkt

Monika Milocco är utbildad dansare vid Stora teaterns Balettskola och Svenska Balettskolan i Stockholm och har sin pedagogiska utbildning från Danshögskolan. I över 20 år var Monica anställd som dansare på GöteborgsOperan där hon arbetade med många framstående koreografer. Hon har gjort flera soloroller, bland annat titelrollen i Mats Eks Giselle, Lotta i Nötknäpparen, Hustrun i Anima, Artifact II av William Forsythe, Fröken Lola i Lola Blau, Dans för två av Birgitta Egerbladh och Petit mort av Jíri Kylián. Idag arbetar Monica både på musikalutbildningen och danslärarutbildningen vid Göteborgs universitet samt som konstnärlig chef på Regionteater Väst Dans. På danslärarutbildningen undervisar Monica i jazzdans och handledare av konstnärliga projekt.

Lovisa Baldal – gästlärare i modern och nutida dans

Lovisa Baldal arbetar som frilansande dansare, koreograf och danspedagog sedan 2004. Hon är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och FUNCEB i Brasilien. Bland annat har hon arbetat med FUSE danskompani på Smålands Musik och Teater, medverkat i föreställningar på GöteborgsOperan som A Chorus Line, Turandot och Rigoletto och har jobbat med koreografer som Satoshi Kudo, Adria Feralli, Rosangela Silvestre och Talat Samawi. Parallellt med dansen utövar Lovisa Shaolin Kung Fu, träning av hästar och ryttare samt är utbildad massageterapeut. Att arbeta med rörelse och fysisk och mental utveckling är hennes passion och drivkraft. I höst är hon pedagog i nutida dans på Högskolan för scen och musik samt Balettakademien och Svenska Balettskolan.

Katarina Lundmark – gästlärare i didaktik, improvisation och jazzdans

Katarina Lundmark är lektor och ämnesansvarig i jazzdans på Institutionen för danspedagogik på Dans och Cirkushögskolan, en del av Stockholms Konstnärliga Högskola. Katarina arbetar också som programsamordnare för kandidatprogrammet i danspedagogik på Institutionen för cirkus. Katarinas yrkeserfarenhet består både av arbete som dansare och som lärare i dans och länge kombinerade hon undervisning med att arbeta som frilansande dansare i olika typer av projekt. Som lärare har hon arbetat i många olika sammanhang. På konstnärliga högskolor, gymnasieskolor, folkhögskolor, hobbyskolor med allt från professionella till amatörer. Till detta kan läggas internationell erfarenhet som danslärare, föreläsare, ämnesexpert, sakkunnig, handledare och examinator. Ibland arbetar Katarina även i konstnärliga sammanhang med professionella cirkusartister. Fokus för hennes undervisning på senare tid har varit att formulera ett samtida förhållningssätt till jazzdans. Katarinas intresse av, och kärlek till, de estetiska och kroppsliga specifikationerna och musikaliteten i jazzdans har varit basen. Katarinas önskan att applicera detta i samtida didaktiska metoder, kreativa processer och konstnärlig kontext i samtid har varit överbyggnaden.

Tove Rådmark – universitetsadjunkt

Tove Rådmark är utbildad danslärare med inriktning streetdance och har framförallt specialiserat sig inom stilarna hiphop och house. Hon har bland annat utbildat sig vid Dans och Cirkhushögskolan (DOCH) i Stockholm, Åsa Folkhögskolas streetdanceutbildning och Balettakademien Stockholm. 2016 påbörjade hon sin masterutbildning i samtida dansdidaktik. Vid flera tillfällen har hon varit gästföreläsare och haft workshops i ämnesdidaktik och estetiska lärprocesser på både danslärarprogrammet och danspedagogutbildningen på Dans och Cirkushögskolan. Tove har många års erfarenhet av att arbeta inom gymnasieskola, kulturskola, högskola, grundskola och privata dansskolor. Just nu arbetar hon på Kulturskolan Stockholm och Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje där hon även varit programansvarig.
Som dansare och koreograf är hon aktiv med koreografduon TL productions och föreställningen Unvolution som bland annat medverkat på Urban Connection 2018 och Dansmässan i Stockholm. Hon har medverkat som dansare och koreograf i flera föreställningar så som Fatta Dans!, Soprummet och Improve. På Danslärarutbildningen undervisar Tove i hiphop, house och didaktik.

Sandra Rääf – gästlärare i improvisation och didaktik

Sandra Rääf är ämnesansvarig och förstelärare i dans på Södra Latins gymnasium. Sandra är utbildad på Dans och Cirkushögskolan, Teaterhögskolan med inriktning mot dans i Helsingfors samt vidarestudier på Movement Research i New York. Sandra har lång erfarenhet att undervisa i gymnasieskolan samt på yrkesutbildningar. I huvudsak undervisar Sandra i modernt, improvisation och komposition. På sidan av dansen så har Sandra även utbildat sig till viryayogalärare RYT200 och jobbar nu även som yogalärare.