Bild
Poseidon statyn i Göteborg
Foto: Göteborgs stadsmuseum, Leonard Björkfeldt.
Länkstig

Göteborg genom tiderna

Kurs
HI1630
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Kväll
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-22019
Ansökan stängd

Kort om kursen

I den här kursen studeras Göteborgs förhistoria och historia, från omkring 1400-tal och fram till idag. Mindre kända sidor av stadens historia lyfts fram och det sociala perspektivet är framträdande. Kursen omfattar föreläsningar samt några stadsvandringar i olika historiska miljöer.

Om utbildningen

Göteborg erhöll sina första stadsprivilegier 1621. Arbetet med stora hamnkanalen i nuvarande Brunnsparken hade inletts föregående år och under kommande årtionden uppförde statsmakten med hjälp av holländska krediter och arbetskraft en starkt befäst stad. Bebyggelsen vid Göta älv går dock betydligt längre tillbaka i historien. I den här kursen spårar vi stadens framväxt från medeltid till våra dagar. Vi analyserar hur och varför den militära befästningen vid älvmynningen kom att bli Sveriges främsta port mot väst och centrum för ett snabbt expanderande uppland. Vi tittar närmare på de individer och grupper som bidrog till stadens utveckling och de villkor dessa människor levde och verkade under. Fokus ligger på den byggda miljön liksom centrala politiska, ekonomiska, sociala och religiösa utvecklingslinjer. Under kursen belyser vi även mindre kända delar av Göteborgs historia. Upplägget är i huvudsak kronologiskt. Vid sidan av tematiska föreläsningar ingår exkursioner till lokalhistoriskt intressanta miljöer.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.