Bild
Maskininlärningsbaserade prediktionsmodeller för hudcancer tränade på registerdata
Maskininlärningsbaserade prediktionsmodeller för hudcancer tränade på registerdata. Illustration Sam Polesie
Länkstig

Flera ALF-tjänster fokuserar på registerforskning

Totalt beviljades 27 forskare ALF-tjänster i den senaste ansökningsomgången. Nytt för i år är flera strategiska ALF-tjänster riktade mot registerforskning. Dessa är högkvalitativa epidemiologiska projekt som utnyttjar nationella och internationella registerdata som prioriteras.

Vid vår institution fick 8 forskare ALF-tjänster. Deras forskningsprojekt handlar om bland annat immunterapi och nya benhandlingsregimer vid cancervård, om hur vi kan ta hjälp av AI och maskininlärningsbaserade prediktionsmodeller för att upptäcka hudcancer, till val av operationsmetoder vid brustna tarmfickor.

Vi har i år bett tre av våra forskare berätta lite mer om sina forskningsprojekt, Sam Polesie , Andreas Samuelsson och Verena Sengpiel. Nedan kan ni läsa korta versioner av dessa projekt och sedan klicka er vidare till längre artiklar om forskningen.

Algoritmer på registerdata som hjälp för tidig upptäckt av hudcancer
De senaste tre decennierna har det skett en markant ökning av melanom och annan hudcancer i Sverige. Samtidigt har intresset blivit allt mer aktuellt för att med hjälp av maskininlärning och algoritmer kunna tolka medicinska data på ett snabbt och säkert sätt.

I framtidens sjukvård är det stor sannolikhet att maskininlärnings (ML)-algoritmer kommer att vara av stor betydelse för utveckling av sjukvård som är specifikt anpassat för den enskilda individen, så kallad precisionsmedicin.

Bild
Sam Polesie, specialistläkare hud- och könssjukvård samt forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akadem
Sam Polesie, specialistläkare hud- och könssjukvård samt forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.

– I en uppmärksammad taiwanesisk studie 2019, kunde en ML – algoritm, endast med hjälp av registerbaserad data, med hög tillförlitlighet förutsäga framtida risk för icke-melanomhudcancer (1). Liknande svenska studier saknas, och skulle vara värdefulla då Sverige har heltäckande register som dessutom omfattar alla invånare, säger Sam Polesie, specialistläkare hud- och könssjukvård samt forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.

Sam Polesie är en av våra forskare som nu tilldelades en ALF-tjänst för legitimerade läkare med medicine doktorsexamen. Hans projekt heter ”Prediction models for skin cancer using registry data and deep neural networks” eller på Svenska ”Maskininlärningsbaserade prediktionsmodeller för hudcancer tränade på registerdata”.
Läs hela artikeln om Sams forskning

Kan sköljning av bukhålan vid sprucken tarmficka bespara lidande och kostnader?
Fickbildning på tjocktarmen är vanligt och i sig ofarligt. Men om det uppstår en inflammation i tarmfickan, så kallad divertikulit, kan den brista och göra att var eller avföring läcker ut i bukhålan och orsakar bukhinneinflammation. Detta är en livshotande situation som behöver opereras.

Bild
Andreas Samuelsson, överläkare på kirurgkliniken, NU-sjukvården.
Andreas Samuelsson, överläkare på kirurgkliniken, NU-sjukvården, samt forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.

Tillståndet är ovanligt och har tidigare alltid behandlats med Hartmanns operation, en öppen operation, där man opererar bort det inflammerade partiet av tarmen och tillfälligt skapar en tarmstomi som läggs utanpå magen. Men för drygt 10 år sedan presenterades en prospektiv studie där behandlingen bestod av sköljning av bukhålan via titthålsteknik (laparoskopisk lavage) med utmärkta resultat. Tre randomiserade studier har publicerats som visat att metoden är säker och användbar.

– Mycket bra forskning kommer från Sverige när det gäller just inflammation i tarmfickor. Flera av studierna har legat till grund för att vi ändrat sättet vi behandlar sjukdomen på. Frågan nu kring användandet av laparoskopisk lavage som behandlingsmetod är intressant och har potential att bespara patienter lidande men även kostnadsbesparande för sjukvården. Att forskningsfrågan har en klar klinisk förankring är viktigt för mig, säger Andreas Samuelsson, överläkare på kirurgkliniken, NU-sjukvården. Han fick nu en ALF-tjänst för läkare på doktorandnivå.
Läs hela artikeln om Andreas forskning

Bild
Verena Sengpiel, docent vid Göteborgs universitet och överläkare vid Kvinnokliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Verena Sengpiel, docent vid Göteborgs universitet och överläkare vid Kvinnokliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Högre klinisk ALF-forskartjänst - ingångsättning i hemmet
Vi återkommer med en längre intervju med Verena Sengpiel, som får högre klinisk ALF-forskartjänst. Hon leder en stor nationell multicenter studie kring ingångsättning hemma för kvinnor. Projektet heter OPTION, och skall undersöka om första fasen av igångsättning av förlossning kan ske i hemmet.

– Det finns studier som tyder på att kvinnorna som sätts igång föredrar att få åka hem igen tills det aktiva förlossningsarbetet börjar, så kallad heminduktion, och att det kan vara hälsoekonomiskt fördelaktigt. Även om heminduktion är klinisk rutin i flera länder, så finns det idag inga tillräckligt stora studier som har undersökt om det är lika säkert för mor och barn som att sättas igång på sjukhus, säger Verena Sengpiel, i ett tidigare pressmeddelande.
Länk till den artikeln kommer att finnas här snart

Tilldelning ALF-tjänster för legitimerade läkare 2022 vid vår institution

ALF-tjänst för legitimerade läkare på doktorandnivå
Andreas Samuelsson, Överläkare Kirurgkliniken, NU-sjukvården
Titel: LapLav (LAParoscopic LAVage).
A national, registry-based study of clinical and functional results and of health and well-being in patients after emergency surgery for perforated diverticulitis, comparing laparoscopic lavage with traditional surgery in routine health care.

Ankur Pandita, ST-läkare Onkologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Immune mechanisms for excellent response and immune-related toxicity in cancer immunotherapy

Anna Darelius, Specialistläkare gynekologi och reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: The Fallopian tube –to be or not to be removed

Leif Torén, Specialistläkare Röntgen, Kungälvs sjukhus
Titel: Load-induced quantitative characteristics in lumbar intervertebral discs and vertebras in low back pain patients imaged with MRI

ALF-tjänst för legitimerade läkare med medicine doktorsexamen
Jennifer Park, Specialistläkare Kirurgi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Utredning och behandling av patienter med ändtarmscancer - kliniska och hälsoekonomiska aspekter

Karin Säljö, Specialistläkare Plastikkirurgi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: A translational study in regenerative medicine and tissue engineering: from bench to reconstructive surgery

Sam Polesie, Specialistläkare Hud- och könssjukvård Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Prediction models for skin cancer using registry data and deep neural networks

Högre klinisk ALF-forskartjänst
Verena Sengpiel, Överläkare Obstetrik Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: OPTION – OutPatienT InductiON: Labour induction in an outpatient setting - a multicenter randomized controlled trial

Läs mer om ALF-tjänster

En ALF-tjänst innebär finansierad forskningstid om 50 % av heltid i två år. För ALF-tjänst med doktorsexamen och Högre klinisk ALF-forskartjänst medföljer projektmedel om 200 000 respektive 300 000 kr/år. För sistnämnda tjänstetyper finns även möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Tjänsterna tillträds 1 januari 2023. 

De strategiska ALF-tjänsterna i registerforskning innebär forskningstid om 50 % av heltid i två år. Dessutom tillkommer projektmedel om 100 000 kr/år. Tjänsterna ska tillträdas senast 1 juli 2022. Mer information om strategisk ALF-tjänst riktad mot registerforskning >>