Göteborgs universitet
Länkstig

Delta i studie om kost (BARITONE)

Vill du delta i en studie som undersöker hur våra matvanor påverkar vår hälsa? Här hittar du mer information om BARITONE-studien och hur du gör för att delta.

Om BARITONE-studien

Den långsiktiga målsättningen med BARITONE-studien är att förstå hur våra matvanor påverkar vår hälsa. Genom att identifiera biologiska spår i blod, urin och andra prover – så kallade biomarkörer – vill vi kunna se vad människor faktiskt äter, till exempel protein från olika livsmedelskällor samt frukt, bär och grönsaker. Med hjälp av dessa data vill vi ta reda på hur kostvanor påverkar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och dödlighet, och på sikt kunna förbättra kostråd för olika grupper i samhället.  

Syfte

Att identifiera biologiska spår i blod, urin och andra prover (biomarkörer) som speglar mängden kött, fisk eller vegetabiliska proteiner och mängden frukt, bär och grönsaker en person ätit samt.  

Hur går studien till?

Forskningen är uppdelad i en tvärsnittsstudie, där vi vid screeningbesöket samlar data om deltagarens vanliga kostintag, hälsa och biologiska prover, och en interventionsstudie som innebär att äta olika koster under sammanlagt 3 veckor. Deltagarna kommer äta en vecka med kött, en med fisk och en med vegetarisk kost. Ordningen på de tre kosterna kommer att lottas för varje deltagare, men samtliga deltagare äter alla tre koster. Deltagarna får all mat under dessa veckor och följer en exakt meny. Före och efter varje vecka med kost kommer deltagaren för provtagning vid forskningsmottagningen vid Klinisk Nutrition på Göteborgs Universitet. Dagarna mellan varje kostvecka skriver deltagaren en matdagbok.  

Vi screenar för studien under veckorna 3, 4 och 5. Kostveckorna för de som deltar är: 

  • Vecka 1: start v.6 och slut v.7
  • Vecka 2: start v.8 och slut v.9
  • Vecka 3: start v.10 och slut v.11

Under kostveckorna behöver du kunna äta den kost du får från studien. 
Att vara bortrest eller bjuden på fest under de veckor och helger som ingår i kostveckorna är inte lämpligt. Mellan kostveckorna äter deltagarna vad de vill.

Det är dock möjligt att starta en vecka tidigt eller en vecka sent eller ha en extra veckas uppehåll pga av resa eller helgaktivitet som hindrar deltagande under de specifika kostveckorna enligt schemat ovan.om upplägget

Vem kan delta? 

Vi vänder oss till friska personer 18-65 år som är intresserade av att delta i vår forskning om biomarkörer för kostintag. För att delta ska du kunna äta blandkost (kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och vegetabilier) och avstå från nikotin-produkter, samt alkohol under de tre interventionsveckorna.  

Anmäl intresse

Anmäl intresse genom att fylla i studiens intresseanmälan: 
Intresseanmälan BARITONE  

För dig som redan har gjort en intresseanmälan återkommer vi inom kort för att meddela om du uppfyller våra kriterier att delta i studien.

Att delta i screeningen till interventionsstudien innebär att du:   

  • Fyller i en matdagbok under 7 dagar och bär en stegräknare (som postas hem till dig) före screeningbesöket.   
  • Lämnar blod- och ett urinprov vid screeningbesöket.   
  • Fyller i några enkäter om bland annat dina matvanor och fysiska aktivitetsnivå.  
  • Får din vikt och längd mätt, samt även din kroppsammansättning med Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) eller bioelektriskimpedansmätning (BIA).   

En tredjedel av deltagarna som screenas kommer att bli erbjudna att delta i själva interventionsstudien.  

Vid deltagande i interventionsstudien kommer du att:  

  • Komma tillbaka till studiecentret vid Klinisk Nutrition på Göteborgs universitet för totalt sex ytterligare besök under ungefär 6 veckor, före och efter varje kostvecka. Vid dessa lämnar du blod- och urinprover, samt vid första tillfället ett avföringsprov (som samlats med ett specifikts insamlings-kit som delas ut vid screeningen).
  • Tar emot en matleverans med ALLA ingående matvaror inför varje kostvecka.    
  • Äta en veckas kost med kött, en med fisk och en vegetarisk kost. Ordningen på de tre kosterna kommer att lottas för varje deltagare, men samtliga deltagare äter alla tre koster.    
  • Skriva matdagbok varje dag under veckorna mellan kostveckorna.
  • Komma för provtagning till forskningsmottagningen vid Klinisk Nutrition på Göteborgs Universitet för screening (hälsoprover) och före och efter varje kostvecka dvs totalt 6 gånger. Provtagning innefattar: blodprovstagning, mätning av längd och midja, vägning, och att du lämnar urinprov.  
bild som visar exempel på daglig meny för studiedeltagarna
Exempel på hur dagsmeny kan se ut. Deltagarna får all mat levererad hem under interventionsveckorna.

Ansvariga för studien: 

Studiekoordinator Helen Lindqvist, och huvudansvarig forskare Anna Winkvist. BARITONE-studien genomförs vid Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Institutionen för medicin, vid Göteborgs universitet.  

Kontakt 

Vid frågor ta kontakt med: 

Studiekoordinator Docent Helen Lindqvist  
Tel. 031-786 37 23             
Epost:  baritone@gu.se 

Forskningsansvarig Professor Anna Winkvist,  
Tel. 031-786 37 28  
Epost: anna.winkvist@nutrition.gu