Göteborgs universitet
Länkstig

Juridiska institutionens nyhetsarkiv

Här samlas löpande de nyheter och pressklipp som rör institutionen och dess medarbetare från 2023 och framåt.

2025

250415 - GP: Jakob Heidbrink: I Tyskland lever yttrandefriheten farligt
En aspekt av koalitionsöverenskommelsen som börjat lyftas är texten under rubriken: ”Hantering av desinformation”. Här säger partierna att desinformation och ”fake news” hotar själva demokratin, men de går också längre än så. 

250410 - Dagen: Carolina ville lämna men fick inte – Lena skulle ställas under disciplin när hon ville gå ur
Claes Martinson uttalar sig kring församlings-medlemskap

250401 - SR: Svenskars dna kan säljas vidare efter gentestbolagets konkurs 
Jakob Heidbrink, docent i civilrätt och lektor vid handelshögskolan i Göteborg säger att i och för sig gör EU anspråk på att reglera för alla företag som verkar på den Europeiska marknaden men det har ju USA inte någon anledning att respektera.

250226 - SYRE: Appar kan tvingas spara meddelanden - då lämnar Signal Sverige
Juridiska institutionen vid Göteborgs universitet påtalar i sitt remissvart att vad som utgör sådana allvarliga hot inte fått någon uttömmande definition i utkastet, och vill ”framhålla de risker som finns med att införa ett rekvisit med relativt oklar innebörd”, en aspekt som också Journalistförbundet tar upp i sitt svar.

250210 - GP Gästkolumn: Tysk valdramatik i invandringens skugga
Tyskland genomgår just nu en process som påminner om den Sverige redan genomgått. Synen på invandring och AfD har delvis omprövats inför valet om två veckor. Det skriver Jakob Heidbrink, lektor vid Juridiska institutionen.

250127 - P3 Nyheter: Elon Musks politiska X-inlägg kan vara olagliga
”När biljonärer i allmänhet engagerar sig och ger extremt stort utrymme till vissa politiska partier så blir det en snedvridning” säger Ester Herlin-Karnell, professor i EU-rätt.

250108 - SVT Nyheter: "Kan inte utesluta att USA får makt över Grönland".
Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet, säger att det inte finns några folkrättsliga hinder till ett köp, men att det är en politisk fråga.
– Om Danmark skulle gå med på det så finns det möjlighet för en stat att avträda territorium och det kan ske mot ersättning. Det är tillåtet enligt folkrätten. Men återigen, det skulle ju vara en stor politisk fråga och inte minst kopplat till vad den grönländska befolkningen själv vill.