
Språkvetenskaplig databehandling
Forskarutbildningen i språkvetenskaplig databehandling ger fördjupade metodiska och teoretiska kunskaper i det tvärvetenskapliga forskningsområdet språkteknologi.
Fokus inom ämnet ligger på utveckling och användning av lingvistiska resurser och språkteknologiska verktyg för lösande av forskningsfrågor inom språkteknologi och andra discipliner. Utbildningen ger grundlig kunskap om existerande sådana resurser och goda förutsättningar för att utveckla nya resurser samt gedigen erfarenhet av att angripa språkteknologiska forskningsuppgifter med utgångspunkt i de lingvistiska resurser som krävs för deras lösande.
Den kompetens som forskarutbildningen i språkvetenskaplig databehandling ger blir allt viktigare i det moderna informationssamhället. Den efterfrågas också i ökad utsträckning inom den akademiska världen även inom andra områden än språkteknologi. Kunskaperna är tillämpliga inom områden som informationssökning och annan informations- och texthantering, t.ex. maskinöversättningstjänster eller sökmotorer. Andra viktiga tillämpningsområden är t.ex. datorstödd språkinlärning och korpuslingvistik.
För anställning som lektor vid universitet och högskolor krävs doktorsexamen.
Handledaren är den som guidar doktoranden genom forskarutbildningen, både vad gäller kurser men framför allt beträffande avhandlingen. Just nu finns följande handledare inom ämnet Språkvetenskaplig databehandling:
I studieplanen för språkvetenskaplig databehandling kan du läsa om vilken behörighet som krävs för att antas till utbildningen, hur urvalet går till, vad utbildningen innehåller och mycket mer. Du hittar studieplanen på Humanistiska fakultetens webbsida.