Slöjdämnet och hållbar utveckling

GU-15028
Ansökan öppnar 15 mars 2021

Kort om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap och förståelse för hållbarhetsperspektiv och miljöaspekter i skolans slöjdämne. I kursen ges du möjlighet att utveckla kunskaper om hur hållbar utveckling och miljöaspekter används i relation till kursplanen i slöjd och om hur du kan utveckla elevers förhållande till miljöperspektiv.

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som vill veta mer om hur hållbar utveckling kan förstås och användas i skolans slöjdämne. Inom ramen för kursen får du möjlighet att problematisera och diskutera aspekter som rör slöjdämnets materiella och immateriella resurser samt hur de relaterar till undervisning om hållbar utveckling. Du får också utveckla kunskap om miljöaspekter i relation till slöjdämnet. Vidare hanteras och problematiseras material utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Du som söker ska ha påbörjat dina studier till ämneslärare i slöjd eller har pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan, eller har lärarexamen.

Kursen ges på distans via plattformen zoom, med tre obligatoriska campusträffar under terminen. Observera att kursen inte per automatik leder till behörighet som slöjdlärare.

Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, uppgifter och redovisningar.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt något av följande: Lärarexamen. Pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Påbörjad lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet.

Urval

Platserna fördelas mellan tre grupper, sökande med lärarexamen, sökande med pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet och sökande med pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Urvalet grundas på högskolepoäng (max 165) alternativt anställningstid som slöjdlärare i grundskolan. Anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår. Du laddar upp ditt intyg på antagning.se. Där hittar du även mer information om hur ett arbetsintyg ska vara utformat.