
Orienteringskurs i botanisk artkännedom
Kort om kursen
Vill du lära dig att känna igen de vanligaste vilda växterna som blommar i Göteborgstrakten under försommaren?
På den här kursen lär du dig se skillnad på en revsmörblomma och en käringtand, och många andra växter. Du får även pröva på att artbestämma växter med hjälp av bestämningsnycklar.
Om utbildningen
På denna kurs lär du dig att känna igen de vanligaste vilda växterna i vår närmiljö. Eftersom kursen går på försommaren fokuserar vi på de växter i Göteborgstrakten som blommar just då. Vi går dessutom igenom hur man examinerar blommor med hjälp av bestämningsnycklar och floran, så att du kan identifiera andra växter på egen hand.
Under kursens gång kommer vi även att diskuterar frågor som: Vad är en blomma? Varför ser de ut som de gör? Hur blir de pollinerade och hur sprider de sina frukter och frön? Hur har de anpassat sig till olika markförhållanden (tillgång på vatten, olika jordarter och klimat etc.)? Du kommer också att ha besökt olika biotoper och fått en inblick i olika växtsamhällen.
Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Efter studierna
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen ges på helfart under juni, och den schemalagda undervisningen är förlagd till kvällar och helger. Kursen omfattar dels föreläsningar, dels exkursioner i fält i Göteborgsområdet.
Lokaler
Undervisningen utgår i huvudsak från Botanhuset (Carl Skottsbergs gata 22B).