Miljöpolitik i teori och praktik
Kort om kursen
Kursen passar alla som vill få en grundläggande orientering inom miljöpolitikens forskningsområde, med fokus på hållbar utveckling.
Om utbildningen
Att förstå hur vi kan komma till rätta med flera av dagens miljöpolitiska utmaningar såsom klimatförändringar, minskad biologisk mångfald, samt utsläpp av giftiga ämnen i hav och natur är en viktig del i att ställa om till en hållbar utveckling och därmed främja både mänskligt och ekologiskt välbefinnande. Med utgångspunkt i olika statsvetenskapliga perspektiv syftar kursen Miljöpolitik i teori och praktik till att belysa hur vi kan analysera och förhoppningsvis bättre förstå vilka möjligheter och utmaningar som finns för att minska och begränsa dagens miljöproblem.
Kursen fokuserar på fyra tematiska områden som relateras till miljöpolitiska utmaningar:
- kollektivt handlande och politiska institutioner
- global politik och det internationella systemet
- politisk teori och miljöbeteende
- opinion och politisk organisering.
Varje tema innehåller en inledande föreläsning, självständig inläsning och analys/reflektion i form av diskussioner under ett seminarium. Du kommer också att genomföra en skriftlig uppgift som ska presenteras samt diskuteras under ett av de fyra seminarierna. Slutligen ges du möjlighet att visa dina färdigheter inom det miljöpolitiska området i form av en hemtenta.
Fokus läggs vid att ge en bred förståelse för de större statsvetenskapliga teoretiska perspektiven relevanta för ovan nämnda tematiska fält samt att introducera empiriska resultat från etablerad forskning inom dessa områden. Du får kontinuerligt genomföra en tillämpad analys, samt självständig problemlösning. Kursen kan med fördel läsas av den som vill förbereda kommande uppsatsarbete inom miljöpolitikens område, men riktar sig även till den som allmänt vill orientera sig inom miljöpolitikens forskningsområde.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Efter studierna
Efter kursen kan du bland annat förhålla dig kritisk till olika statsvetenskapliga teoretiska perspektiv på miljöpolitiska utmaningar samt genomföra statsvetenskaplig analys av desamma.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och praktiska övningar. Utbildningen har nära anknytning till ledande statsvetenskaplig forskning och lärarna är experter i det ämne de undervisar i. Kursen ges på svenska men föreläsningar och litteratur på engelska kan förekomma.
Lokaler
Statsvetenskapliga institutionen ligger i Campus Haga mitt i centrala Göteborg. Från Centralstationen kan du ta en spårvagn, hyra en cykel eller promenera till campus. Lokalerna är ljusa och luftiga. Det finns gott om grupprum, datorarbetsplatser och läsplatser där du kan plugga i lugn och ro. Det finns självklart trådlöst nätverk i hela huset. Lunch kan du köpa i Café Haga som ligger på campus. Det finns också pentryn att använda för medhavd mat. Tvärs över gatan ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket med böcker och tidskrifter inom ämnet.
Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och en av de mysigaste. Här finns gott om trevliga lunchställen, caféer, butiker och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen