Göteborgs universitet
Navigate to video: "Lätt att söka stipendier"
Video (2:52)
"Lätt att söka stipendier"
Bild
En student spelar fiol
Länkstig

Stipendier vid Högskolan för scen och musik

Som student vid Högskolan för scen och musik har du stora möjligheter att söka och få stipendier. Stipendierna har framförallt som syfte att bidra till din utveckling under studietiden. En del av stipendierna delas ut av Högskolan för scen och musik, men det finns också stipendier som du söker via Göteborgs universitet.

Totalt fördelar och förmedlar Högskolan för scen och musik cirka 3 miljoner kronor per år. Som student kan du ansöka om dem enligt instruktioner och ansökningstider som du hittar i Studentportalen. Utöver dessa stipendier finns ett antal som delas ut av stipendienämnden utan ansökningsförfarande.

De flesta av stipendierna har som syfte att bidra till studenters vidareutveckling av konstnärliga och pedagogiska färdigheter. Det kan handla om sommarkurser, privatlektioner eller resa och logi i samband med en masterclass. Undantagsvis kan det även gälla instrumentinköp, material eller utrustning som har med utbildningen att göra.

Stipendiater

Vi har intervjuad några studenter som nyligen mottagit stipendier. Läs vad de har att säga om stipendierna, hur de påverkar deras studier och få värdefulla tips och inspiration för din egen ansökan.

Sally Lundgren

Student på masterprogrammet i opera
57 300 kr från Carl Larssons stipendiefond

Vad betyder stipendiet för dig?

Det betyder förstås mycket, både ekonomiskt och som uppmuntran av ens konstnärskap. Tack vare detta kan jag fortsätta mina studier i lugn och ro, så jag är oerhört tacksam för detta stöd.

Hur planerar du att använda stipendiemedlen?

Bland annat till två sångkurser under sommaren som jag ser väldigt mycket fram emot.

Tankar och tips till stipendiesökande

Sök allt! Det lönar sig att lägga tid på ansökningar, även om det ibland kan kännas som att det inte leder någonstans.

Porträtt av Sally Lundgren
Sally Lundgren
Foto: David Lagerlöf

Josefine Johansson

Student på kandidatprogrammet i musikal
70 000 kr från Anders Sandrews Stiftelsen

Vad betyder stipendiet för dig?

För mig betyder stipendiet oerhört mycket och jag är för evigt tacksam! Jag har gått runt med en bultande ångest inför mitt sista år på Högskolan för scen och musik, orolig över hur jag ska klara mig ekonomiskt och kanske inte kunna fullfölja utbildningen. Tack vare detta generösa stipendium känner jag nu trygghet och kan fokusera på att ta vara på och njuta av min utbildning. Tack!

Hur planerar du att använda stipendiemedlen?

Eftersom jag har utnyttjat alla mina 6 år med CSN-studiemedel och har ett år kvar på Högskolan för scen och musik utan studiemedel, kommer stipendiet att täcka kostnader för resor, utrustning, kurser med mera. Det ger mig också möjlighet att fortsätta utvecklas inom mitt område, till exempel genom att åka på auditions utomlands, gå fler kurser och sjunga för en sångpedagog.

Tankar och tips till stipendiesökande

Sök allt du kan! Passa på att maximera din utveckling och sök stipendium för att kunna göra saker som du annars inte hade haft råd med. Var ärlig och genuin i dina personliga brev, det tar dig långt!

Porträtt på Josefine Johansson
Josefine Johansson
Foto: Hugo Herrman

Love Carbin

Student på kandidatprogrammet i komposition
57 300 kr från Carl Larssons stipendiefond

Vad betyder stipendiet för dig?

Stipendiet betyder väldigt mycket för mig! Det är en frihet och möjliggör att ägna tid åt det som är viktigt.

Hur planerar du att använda stipendiemedlen?

Medlen kommer till bruk redan i sommar då jag reser till Italien på en sommarkurs och tar lektioner för Lisa Streich och Pierluigi Billone. Sedan har jag tänkt besöka Impuls-festivalen i Graz nästa år. Utan ett stipendium som detta vore dessa planer ogenomförbara, så jag är väldigt tacksam.

Tankar och tips till stipendiesökande

Sök många stipendier om du orkar. Jag har försökt hitta en vinkel på det egna skapandet som så att säga är ”säljbar”. Även om det känns krystat att presentera det på ett sådant vis.

Kort om dina planer nu när du har tagit examen

Mina studier fortsätter vid Högskolan för scen och musik på masterprogrammet Experimental Composition and Creation! Jag ser fram emot att skriva mer musik.

Porträtt på Love Carbin
Love Carbin
Foto: Sara Franck

Julia Bengtson

Student på kandidatprogrammet i musik, inriktning individuell studiegång
50 000 kr från Veronica Öhmans Stipendiestiftelse

Vad betyder stipendiet det för dig? Hur kommer det till användning?

Det betyder ju jättemycket, såklart. Det är väldigt fint att få en bekräftelse på att nåt man lägger så mycket tid på uppskattas, det blir ju en liten knuff i ryggen att fortsätta. Och så tycker jag stiftelsens ändamål är superfint, så det känns extra kul att få ta emot just det här stipendiet! "Med stipendier uppmuntra unga kvinnor som utbildar sig inom musik- och kulturområdet. Mottagare skall förena tradition med upptäckarlust och vidsynthet med kvalitet och kunskap.” Stipendiet kommer till användning i mitt arbete med ljus, och så kommer jag också använda delar av det till att delfinansiera en ny stråke.

Du går sista terminen på individuella programmet, berätta om vad du arbetar med just nu!

Just nu skriver jag mitt examensarbete om ljus som musikalisk komponent, något som jag precis fått upp ögonen för och tycker är superspännande! Parallellt med det jobbar jag på mitt debutalbum, som i breda formuleringar är en mix av folkmusik och pop. Sätter man ihop ljuset och musiken får man min examenskonsert, som jag också jobbar med just nu. Den är man supervälkommen till i maj!

Porträtt på Julia Bengtson
Julia Bengtson
Foto: Maya Wahlberg

Jonas Egfors

Student på kandidatprogrammet i opera
52 500 kr från Ingrid och Erland Glimstedts fond

Vad betyder stipendiet för dina studier?

– Först och främst: tusen tack för detta stipendium! Det innebär en otrolig hjälp för min utbildning och fortsatta utveckling. Eftersom jag redan studerat i många år är mitt CSN slut, vilket gör att detta bidrag innebär en avsevärd lättnad för mig under mitt sista år på Högskolan för scen och musik. Det ger mig frihet att fokusera mer på studierna och öppnar upp dörrar för ytterligare fördjupning.

Hur planerar du att använda stipendiemedlen?

– På olika sätt. Dels har jag redan beställt flera klaverutdrag av diverse Mozartoperor, utgivna av Bärenreiter. Dessa kostar en del, men att ha dem i bokhyllan underlättar studierna och innebär en stor källa till inspiration! Dels kommer medlen finansiera auditionresor framöver. Utöver detta innebär pengarna ett bidrag som kommer att underlätta min privatekonomi under ett antal månader. Det gör att både tid och energi kommer att frigöras för att fokusera fullt ut på sången och studierna.

Tankar om stipendiefonden och tips för stipendiesökande

– Stipendiefonden erbjuder en fantastisk möjlighet för oss studenter att finansiera våra studier och karriärplaner. Många av oss som studerar på Högskolan för scen och musik har redan flera års studier bakom oss och har således inget studiemedel från CSN kvar. Att denna möjlighet finns innebär därför otroligt mycket; det gör att vi kan fokusera och våga ta vissa ekonomiska risker som denna bransch ibland kräver. Mitt tips till andra studenter är att hålla god uppsikt över de stipendier som finns och verkligen ta sig tid att ansöka.

Porträtt av Jonas Egfors
Jonas Egfors
Foto: Lennart Sjöberg

Ruxanda Efros

Student på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel
52 500 kr från Ingrid och Erland Glimstedts fond

Vad betyder stipendiet för dina studier?

– Jag är oerhört glad att få det här stipendiet mitt sista år på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel. Stipendiet kommer ge mig ett betydande stöd att fortsätta min utveckling som pianist både nu under sista året på Högskolan för scen och musik, samt senare i förberedelsen för arbetslivet.

Hur planerar du att använda stipendiemedlen?

– Under mina masterstudier har jag utvecklat ett stort intresse för att bli en bra repetitör och därför kommer jag använda en del av summan för att ta del av Nordisk Sångfestival i Trollhättan samt ta privata lektioner och coachning för att utöka min kunskap och förbereda mig för professionell verksamhet som ackompanjatör och repetitör inom opera och musikteater.

Tankar om stipendiefonden och tips för stipendiesökande

– Jag är väldigt tacksam för Ingrid och Erland Glimstedtsfondens stöd till både operasångare och pianister. För de studenter som söker skulle jag rekommendera att välja stipendiet som passar deras program och personliga egenskaper, vara tydliga i motivationsbrevet, samt inte missa inlämningsdagen.

Ruxanda Efros bakom en flygel
Ruxanda Efros
Foto: Elisabeth Nilsson