Video (2:52)
"Lätt att söka stipendier"
En student spelar fiol

Stipendier vid Högskolan för scen och musik

Som studerande vid Högskolan för scen och musik har du stora möjligheter att söka och få stipendier för vidareutveckling av konstnärliga och pedagogiska färdigheter. Det kan handla om sommarkurser, privatlektioner eller resor i samband med en masterclass. Undantagsvis kan det även gälla instrumentinköp, material eller utrustning som har med utbildningen att göra. Totalt fördelar och förmedlar vi ungefär tre miljoner kronor per år. Omkring femtio olika stiftelser bidrar till verksamheten, och förutom stipendierna tar skolan emot ytterligare närmare två miljoner kronor i bidrag till verksamheten. Du har dessutom möjlighet att söka andra stipendier, som fördelas av universitetet.

Grattis!

I mars 2021 fick Inês Cruz och Miguel Angel Chamorro var sitt stipendium från Stiftelsen till Robert Möllers minne. Båda är studenter på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel.

Inês Cruz, violin

Stipendium: 75.000 kr

Jag kommer från en liten stad som heter Vila Nova de Famalicão i norra Portugal. För närvarande studerar jag mitt andra år på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik.

Jag kan inte beskriva den tacksamhet jag känner för Stiftelsen till Robert Möllers minne för att ha tilldelats detta stipendium. Utan deras hjälp skulle jag inte kunna få en båge som hjälper mig att bli en bättre musiker och att bevara min hälsa på lång sikt. Och för det är jag verkligen tacksam.

Foto: Inês Cruz
Foto: Harlen Cano

Miguel Angel Chamorro, violin

Stipendium: 75.000 kr

Jag är en violinist från Colombia, mer exakt från Medellín, "den eviga vårens stad". Just nu avslutar jag mitt första år på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik.

Att studera här har varit en fantastisk möjlighet, och detta stipendium är fantastisk. Jag är väldigt glad, för nu kan jag skaffa några verktyg som gör mina studier mer produktiva, och jag kommer att tänja på mina gränser ännu mer för att bli en bättre musiker. Jag kan inte vara mer tacksam för denna fantastiska möjlighet.

Video (3:28)
Lupot-violinen