Bild
University of Gothenburg Symphony Orchestra med dirigent Henrik Schaefer
Länkstig

Konstnärligt masterprogram i musik, inriktning symfoniskt orkesterspel

Program
K2ORK
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-6A53E

Kort om programmet

Utbildningen förbereder dig för ett internationellt yrkesliv som orkestermusiker. Du arbetar tillsammans med gästdirigenter och solister på hög konstnärlig och pedagogisk nivå. I olika kammarmusikaliska sammanhang och i University of Gothenburg Symphony Orchestra får du möjlighet att utvecklas som instrumentalist och som lagspelare. Med studenter och lärare från hela världen genomsyras utbildningen av internationella perspektiv och erbjuder goda möjligheter till samarbeten och ger dig tillfälle att bygga ett internationellt nätverk.

Om utbildningen

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel syftar till att utveckla framstående instrumentalister på det artistiska, personliga och yrkesmässiga planet. Merparten av lärarna på utbildningen är från Göteborgs symfoniker och GöteborgsOperan. De ger framstående studenter från musikhögskolor i Sverige och utomlands möjlighet till fördjupade studier i klassisk och modern repertoar med utomordentlig professionell orkesterträning. Ledande dirigenter och solister gästar utbildningen regelbunden: Anja Bihlmaier, Karen Kamensek, Isabelle van Keulen, Truls Mørk, Patrik Ringborg, Amalie Stalheim, Henrik Schaefer, Antje Weithaas och Christian Zacharias är några exempel från de senaste åren. 

Utbildningens fyra huvudområden

  • Orkesterstudier som täcker alla perioder från barock, klassicism och romantik fram till vår egen samtids musik samt operarepertoar.
  • Individuella instrumentalstudier och övningsprovspelningar som syftar till att förbereda studenten inför provspelning.
  • Kammarmusik är ett viktigt inslag i studierna som finns med under hela studieperioden.
  • Ett självständigt arbete där studenten behandlar självvalda frågeställningar genom musikalisk gestaltning. Utbildningen tillhandahåller handledning under hela studieperioden, och det färdigställda arbetet består av musikalisk gestaltning, dokumenterad genom audio- eller video-inspelning och integrerad med text.

Pianisten i samverkan 

Du som studerar med piano som huvudinstrument får en unik möjlighet att fördjupa ditt konstnärskap genom att medverka som orkestermusiker i orkesterproduktioner, spela kammarmusik och samtidigt fokusera på ditt solistiska pianospel. Under utbildningen får du även möjlighet att samarbeta med andra utbildningsprogram och medverka som instuderare och repetitör i opera- och musikalproduktioner. 

Konsertserie

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel framträder vid nio årliga produktioner som University of Gothenburg Symphony Orchestra. Konserterna äger huvudsakligen rum i Sjöströmsalen på Högskolan för scen och musik men gästspel har också gjorts i bland annat Köpenhamn, Stockholm, Bergen, Malmö, Vara och Växjö.

Förutom dessa produktioner spelar studenterna ett brett utbud av orkesterrepertoar inom ämnet Repertoire Class, både med full orkester och i sektioner ledda av lärare från Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen i musik, eller motsvarande, samt musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov och är grund för urval.

Instruktioner för ansökan

Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt masterprogram i musik, inriktning symfoniskt orkesterspel.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urval baseras på antagningsprov.

Efter studierna

Utbildningen förbereder dig för ett internationellt yrkesliv som orkestermusiker.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningsformer

  • Orkesterspel/ -studier
  • Mock audition/ övningsprovspelningar
  • Individuella instrumentalstudier
  • Kammarmusik
  • Självständigt arbete
  • Konserter

Lokaler

På grund av arbetet med att bygga ett nytt hus för hela Konstnärliga fakulteten behöver Högskolan för scen och musik flytta till ersättningslokaler. Flyttprocessen inleds under 2022.

Läs mer om lokaler