Göteborgs universitet
Video (2:52)
"Lätt att söka stipendier"
Bild
En student spelar fiol
Länkstig

Stipendier vid Högskolan för scen och musik

Som studerande vid Högskolan för scen och musik har du stora möjligheter att söka och få stipendier för vidareutveckling av konstnärliga och pedagogiska färdigheter. Det kan handla om sommarkurser, privatlektioner eller resor i samband med en masterclass. Undantagsvis kan det även gälla instrumentinköp, material eller utrustning som har med utbildningen att göra. Totalt fördelar och förmedlar vi ungefär tre miljoner kronor per år. Omkring femtio olika stiftelser bidrar till verksamheten, och förutom stipendierna tar skolan emot ytterligare närmare två miljoner kronor i bidrag till verksamheten. Du har dessutom möjlighet att söka andra stipendier, som fördelas av universitetet.

Grattis till några av våra stipendiater!

Helena Hedman, opera

48 300 kr av Carl Larssons stipendiefond
15 000 kr av Familjen Gustaf Tobisons stipendiefond

– Jag är oerhört tacksam för stipendiet! För mig betyder stipendiet ett erkännande som jag håller mycket nära hjärtat. Det är ett välbehövt bidrag som jag kommer använda för att åka ut och tävla, göra auditions och gå på masterclasses. Till hösten kommer jag vara en månad i Berlin för studier i tyska samt sjunga rollen som Häxan i operan Hans och Greta vid Berlin Opera Academy. Efter detta påbörjar jag min master i opera vid Kunsthøgskolen i Oslo.

Helena Hedman
Helena Hedman
Foto: Josefin Stacy

Lotta Karlsson, skådespeleri

48 300 kr av Carl Larssons stipendiefond

– Att ha fått Carl Larsson-stipendiet är en fantastisk uppmuntran att fortsätta med mitt konstnärskap. Det är otroligt fint att andra människor ser en kvalité i mitt arbete och det är jag så tacksam för. Stipendiet innebär också att jag kan skaffa teknik som kommer hjälpa mig för att nå ut med mitt skådespeleri. I höst så börjar jag mitt sista år på Högskolan för scen och musik och ska då fara till Helsingborgs stadsteater för att göra praktik. Vi ska spela Flugornas herre i regi av Johan Paus. Till våren återvänder jag till skolan för utbildningens slutproduktion.

Lotta Karlsson
Lotta Karlsson
Foto: Oskar Laring

Viktoria Ottosson, musik och ljudproduktion

20 000 kr av Bertha Neuberghs stipendiefond för konstnärliga utbildningar samt Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond

– Det här stipendiet innebär att jag kommer att kunna fortsätta utveckla mitt kandidatarbete och forska mer i förhållandet mellan rum och musik. Nu ska jag ha ett sommarvik som produktionstekniker på Sveriges Radio här i Göteborg och därefter kommer jag att kombinera teknikerjobb, frilansjobb och mitt konstnärliga arbete i studion. 

Viktoria Ottosson
Viktoria Ottosson
Foto: Knut Hultgren

Petra Björkman, musikal

20 000 kr av Bertha Neuberghs stipendiefond för konstnärliga utbildningar samt Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond

– För mig betyder stipendiet jättemycket. Jag känner mig lugnare nu när jag ska ta klivet ut och börja frilansa. Jag har lite gigg och andra jobb på gång samt fortsätter söka jobb. Jag planerar att ta dans och sånglektioner och det känns görbart med pengarna, även att åka och titta på föreställningar för inspiration underlättar också med stipendiet.

Petra Björkman
Petra Björkman
Foto: Simon Rubin

Viktoria Karlsson, opera

20 000 kr av Bertha Neuberghs stipendiefond för konstnärliga utbildningar samt Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond

– Stipendiet innebär att jag kan åka på en sommarkurs vid Lyric Opera Studio Weimar, Tyskland. Där ska jag spela Nattens drottning vid en uppsättning av Trollflöjten av W. A. Mozart. Härnäst ska jag börja studera en masterutbildning i musikdramatik vid Musikhögskola i Malmö. 

Viktoria Karlsson
Viktoria Karlsson
Foto: Jonas Egfors
Video (3:28)
Lupot-violinen