Bild
Burk med tångsalt.
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

Lär dig mer om framtidens sjömat på Vetenskapsfestivalen

Vilka är framtidens hållbara proteiner? Hur odlar man sjömat på ett hållbart sätt? Vad består framtidens fiskfoder av? Varför äter vi inte mer hållbart odlad sjömat? I årets Vetenskapsfestival, som börjar den här veckan, svarar våra forskare på alla dessa frågor.

– Tänk att det är dags igen. På riktigt! Att äntligen få träffa, samtala med och visa vår underbara publik all spännande forskning inom utveckling av ny och hållbar sjömatsproduktion i verkligheten igen. Efter två år med Vetenskapsfestivalen online! Det skall bli sååå roligt, säger, professor Kristina Snuttan Sundell, verksamhetsledare för Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning (SWEMARC) och ordförande för Blå mat, vid Göteborgs universitet.

Nu på torsdag (13:00-14:00) och fredag (12:00-13:00) står forskarna redo att föreläsa på stora scenen i Nordstan. Fokus på torsdagens föreläsningar är ”Framtidens gröna åkrar är blå”, där tre forskare från Tjärnö och SWEMARC, Göteborgs universitet, berättar mer om aktuell forskning för att utveckla en svensk algindustri. På fredagen (6 maj, 12:00-13:00) är det dags för föreläsningsstafetten ”5-rätters smakmeny med miljösmart sjömat”. Konferencier är professor Snuttan Sundell, som vägleder åhörarna genom ”smakmenyns” fem olika delar.

Del 1: Äta annat än fiskfiléer

Vad tänker du på när du hör ordet sjömat? Kanske tänker du på filéer från torsk eller lax? Det gör de flesta. Men det finns nya spännande sätt att använda mer av havets resurser – än att enbart äta filéer från fisk. Det finns också annan spännande sjömat på frammarsch, som tång eller alger.

- Alger och sill är fantastiska råvaror, både separat och i kombination. Man kan verkligen säga att de kan bli havets hållbara protein och framtidens vardagshjältar i köket, säger professor Ingrid Undeland, koordinator för forskning inom centrumbildningen Blå mat vid Chalmers tekniska högskola, som inleder föreläsningsstafetten med ”Havets hållbara protein”.

Del 2: Odla flera organismer tillsammans

Det finns en gigantisk potential att öka produktionen av näringsriktig mat från havet genom vattenbruk, det vill säga odling av bland annat alger, musslor, skaldjur och fisk. Dessa organismer odlas mestadels i separata odlingar men ännu mer hållbart är att samodla organismerna. Detta innebär att flera olika arter, ofta från olika nivåer i näringsväven, odlas ihop – antingen i samma eller i anslutande vattensystem. Då kan ”spill” från en odlad art användas som näring (mat) till en annan. På så sätt kan samodling förbättra både den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten inom vattenbruket.

-Vid samodling tar en art hand om den överblivna näringen från annan. Det kan vara till exempel en hummer som äter kvarlämnad pellets från en regnbåge, en blåmussla som filtrerar partiklar från en torsk, eller varför inte alla på en gång, säger Marica Andersson, doktorand inom Blå mat, vid Göteborgs universitet, som föreläser om "Varför odla en art när man kan odla flera?".

Del 3: Hållbara foder för ett hållbart vattenbruk

I och med att vattenbruket fortsätter att öka globalt uppkommer också nya och viktiga utmaningar. En av de stora utmaningarna finns inom foderutvecklingen, där forskare arbetar med att ta fram fiskfoder baserat på mer hållbara proteinkällor.

-Turligt nog finns det många nya alternativa ingredienser, som du kan lära dig mer om i den här föreläsningen. Men redan idag äter lax mycket mera grönsaker än den gjorde för 30 år sedan, säger, James Hinchcliffe, forskare inom SWEMARC, vid Göteborgs universitet, som föreläser om
"Sustainable Feed for Sustainable Aquaculture!".

Del 4: Framtidens fiskfoder: sjöpungar, jäst och insekter

I föreläsningen "Vad åt din rökta lax till middag?" spinner talarna vidare på ämnet hållbara foder.

-Fisk är nyttigt och gott men förknippas med överfiske och negativ påverkan på ekosystemen. Med odlad fisk löser vi många bekymmer men fodret måste utvecklas för att bli riktigt bra och hållbar fiskmat, säger Niklas Warwas, doktorand inom SWEMARC, vid Göteborgs universitet, och Pontus Gunnarsson, doktorand inom Blå mat, vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I framtiden kommer odlad fisk att få äta många spännande och råvaror, som sjöpungar, jäst, insekter och alger. Det är alltså många forskare som arbetar med att bidra till att göra vattenbruket mer hållbart. Men känner konsumenterna till detta?

-Vetenskapsfestivalen är en utmärkt plattform för att nå ut till konsumenterna om ett så viktigt livsmedel som fisk. Både för de som redan äter fisk och för de som vill äta mer fisk, avslutar Pontus Gunnarsson och Niklas Warwas.

Del 5: Ät mer sjömat!

Sjömat är både gott, hållbart och näringsriktigt men idag äter svenska konsumenter mindre sjömat än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Dessutom äter svenskarna främst lax, sill, torsk och räkor, trots att det finns fler goda arter och typer av sjömat att äta. Men även om konsumenten vill ändra på sina matvanor – och får information om att de borde äta mer sjömat - så sker ingen förändring. Därför behöver man förstå konsumenternas attityder till sjömat och identifiera vad det är som hindrar dem från att testa nya saker.

- Även om konsumenterna bryr sig om sin hälsa och miljön, så tar det tid och ansträngning att bryta vanor. Det är ju så att vi tenderar att föredra mat som vi är vana vid. Men vi behöver våga variera oss och äta fler sorters sjömat och låta oss inspireras av nya rätter. Själv gillar jag att äta blötdjur, som musslor, snäckor och ostron, säger Elena Costa, vid RISE (Research Institutes of Sweden) och doktorand inom Blå mat, som föreläser om ”Varför äter vi inte mer hållbar sjömat?”.

Tångsalt, marina kolonilotter och Scary seafood

Förutom alla intressanta föreläsningar på stora scenen i Nordstan finns det också spännande aktiviteter på utställningsytan i Nordstan (5-8 maj). Vad sägs om att göra ditt eget tångsalt och algvykort? Eller att prata direkt med forskarna som arbetar med utveckling av hållbara foderingredienser och odling av sjögurkor och blåa fånggrödor (alger, musslor och ostron)?

Vill du lära dig mer om hur vi kan öka den svenska produktionen av sjömat och kanske smaka på ny spännande sjömat? Då kan du besöka våra utställningar "Blå mat – framtidens mat" och "Framtidens mat odlas i havet". Där kan du titta på akvarier och modeller, som visar olika tekniker för att odla fisk, sjögurkor, alger, ostron och musslor och ställa kluriga frågor direkt till forskarna.

Om du funderar på om man kan äta friterad simkrabba, tapas med sjöpungspasta och algchips. Besök då projekt Scary seafoods utställning "Havets okända skafferi". Smakprov utlovas! Missa inte heller utställningen ”Odla under ytan i en marin kolonilott”, där projektledaren visar hur man kan odla mat i havet för husbehov.

Hjärtligt välkomna!
 


Område
Evenemang