Lärande, text och språk
Språket spelar en central roll för att kunna utvecklas och delta i en skriftbaserad skola och i en vidare betydelse i ett skriftbaserat samhälle. Nya teknologier och en omfattande invandring har ökat behovet av kunskap om hur språk och skrift tillägnas och fungerar genom nya teknologier och för människor med olika språklig och kulturell bakgrund. Temaområdet Lärande, text och språk har till uppgift att stödja forskning inom detta område.
Temaledare är professor Anna Nordenstam, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion samt universitetslektor Ann-Christin Randahl, Institutionen för svenska språket.
Högre seminariet Lärande, Text och Språk (LTS), HT 2022
Vi återkommer med information om plats och länkar i samband med kallelsen till respektive seminarium.
Tisdag den 24 januari kl. 15.15–17.00 i C252 (Humanisten)
Seminarium: Pernilla Andersson Varga, Susanne Staf och Anna Maria Hipkiss presenterar en ny studie om genrepedagogik.
Rekontextualiseringen av genrepedagogik(en) i svensk skolkontext – en analys av läromedel, kurslitteratur och Läslyftsartiklar
Vecka 5 Internat med temats CUL-doktorander
Tisdag den 7 mars kl. 15.15-17.00 i C312-314 (Humanisten)
Seminarium: Marie Nordmark, lektor i svenska vid Högskolan Dalarna, presenterar ”Den virtuella bokcirkeln”, en praktiknära studie om hur skrivande, läsande och samtalande med hjälp av olika modaliteter integreras i interaktion med elever. Delstudien tillhör projektet Digitala resurser i undervisningen som skapades för att ta vara på nya kunskaper i gymnasieskolan under pandemin.
Tisdag den 25 april kl. 15.15-17.00 i C442 (Humanisten)
Framlägg: Charlotte Lennartsdotter (CUL-doktorand) presenterar sitt avhandlingsprojekt: ”Det språkliga perspektivets betydelse i biologiämnets didaktik – fältstudier i undervisningen och elevers skrivande i biologi”.
Anna Winlund presenterar artikelmanus: “I feel like we cannot manage without her” – literacy brokers for recently immigrated adolescents with little prior experience of school-based learning.
I artikeln undersöks begreppet literacy brokers (Brandt 1989) i undervisning av nyanlända ungdomar med kort skolbakgrund på gymnasieskolans Språkintroduktion. Analysen av data, som samlades in 2017/18, visar hur eleverna fick lära sig nya litteracitetspraktiker, men också att vissa av deras tidigare praktiker nedvärderades.
Tisdag den 23 maj kl. 15.15-17.00 i C456 (Humanisten)
Tema läromedel
Caroline Graeske, professor i svenska med didaktisk inriktning, Luleå tekniska universitet Nya skills för svenskämnet? Lärarlagens och digitala läromedel i gymnasieskolan
Erika Sturk och Anki Randahl: Skrivuppgifter i läromedel för årskurs 1-9 – vilket slags skrivande?
Övrigt
Temats doktorander är välkomna på workshop med Gustaf Skar den 29 mars kl. 10-13:30 om publicering av vetenskapliga arbeten.
Väl mött!
Anna Nordenstam och Ann-Christin Randahl
Inst. för litteratur, idéhistoria och religion och Inst. för svenska, flerspråkighet och språkteknologi