Folkhälsovetenskapens utgångspunkter och tillämpningsområden

GU-10556
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen ger en introduktion till grundläggande folkhälsovetenskapliga begrepp och teorier såsom hälsojämlikhet, sociala bestämningsfaktorer för hälsa, folkhälsoinsatser, livscykelperspektiv, hälsa och mänskliga rättigheter samt folkhälsetik.

Om utbildningen

Med utgångspunkt i hälsa som en mänsklig rättighet ger kursen en introduktion till grundläggande folkhälsovetenskapliga begrepp och teorier såsom hälsojämlikhet, sociala bestämningsfaktorer för hälsa, folkhälsoinsatser, livscykelperspektiv, hälsa och mänskliga rättigheter samt folkhälsetik.

Som student kommer du få grundläggande förståelse för sambandet mellan både formella (tex välfärdssystem och lagar) och informella (tex genus, social klass och etnicitet) sociala strukturer, och individers och populationers hälsa. Kursen berör även akademiskt skrivande och hur man undviker plagiarism och andra disciplinärenden.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Kursens förkunskapskrav är en yrkesexamen eller en kandidatexamen på minst 180 högskolepoäng inom områdena hälsovetenskap eller samhällsvetenskap eller motsvarande, samt Engelska B/Engelska 6 från svenskt gymnasium eller motsvarande kunskaper verifierade genom IELTS eller TOEFL test.

Högskolepoäng, max 225 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen består av föreläsningar, seminarier och grupparbeten. Undervisningsspråk är engelska men studenter som läser kursen fristående (ej antagen på masterprogrammet i folkhälsovetenskap) har möjlighet att genomföra skriftliga inlämningsuppgifter på svenska.