Dynamik i naturliga populationer - från individ till ekosystem
Kort om kursen
Kursen består av en djupgående analys av hur populationer och ekosystem fungerar. Genom teoretiska modeller, experiment och fältstudier får du verktygen för att arbeta med naturliga populationer och ekosystem. Marina ekosystem studeras under två veckor på Kristinebergs marina forskningsstation.
Kursen ger en mycket god bas att stå på, vare sig du vill jobba vidare inom förvaltning med ett ekosystemperspektiv eller fortsätta forska.
Om utbildningen
Inledningsvis behandlas populationsekologi med en eller flera olika arter. Vi använder modeller för att beskriva populationsutvecklingen och faktorer som miljö och utdöenderisk är viktiga moment. Vi berör också rumslig struktur och undersöker hur jakt och fiske påverkar en population.
Under två veckor studerar vi funktion i två marina ekosystem, grunda havsbottnar och den fria vattenmassan. Vi fokuserar på processer och betydelsen av omvärldsfaktorer, inklusive mänsklig påverkan. Fältstudierna är förlagda till Kristinebergs marina forskningsstation.
Den teoretiska delen fortsätter med populationsgenetik där genetisk variation, naturlig selektion och genflöde beskrivs och vilken påverkan de har på populationer. Bevarandegenetik är en aktuell och viktig del och vi ger en orientering om molekylära metoder inom ekologi.
Kursen avslutas med ett antal miniprojekt där metoder från kursen tillämpas under en veckas grupparbete.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs ett av följande alternativ: 1) Godkända baskurser BIO900, Cellbiologi 15 hp, BIO905, Molekylär genetik, 15 hp, BIO910, Organismvärldens form och funktion, 15 hp, BIO915, Ekologi och evolution, 15 hp, och BIO920 Biodiversitet och systematik. Minst 60 av 75 hp måste vara godkända. 2) Godkända kurser (MAR101-112 + NTH001) inom det första och andra året på kandidatprogrammet i Marin vetenskap. Minst 90 av 120 hp måste vara godkända. 3) Godkänd Biologi, baskurs, 60 hp. Minst 45 av 60 hp måste vara godkända. 4) Godkänd ES1201, Miljövetenskaplig baskurs, 15 hp, ES1300, Naturresurshushållning, 15 hp, ES1305, Föroreningars spridning och effekter på biologiska system, 15 hp, BIO915, Ekologi och evolution 15 hp, samt ha läst och vara godkänd på minst en av följande fyra kurser: BIO900, Cellbiologi, 15 hp, BIO905, Molekylär genetik, 15 hp, BIO910, Organismvärldens form och funktion, 15 hp och BIO920, Biodiversitet och och systematik, 15 hp eller motsvarande. Minst 60 av 75 hp måste vara godkända.
Urval
Högskolepoäng, max 225 hp.
För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen är både teoretiskt och praktiskt inriktad och sker i form av föreläsningar, dator- och räkneövningar, fältstudier och grupparbeten. Kursen är indelad i 2 delar:
Del 1 är mer teoretiskt inriktad, med föreläsningar och räkneövningar kring populationsekologi och genetik. Denna del motsvarar 10 hp och examineras med skriftlig tentamen.
Del 2 är praktiskt inriktad och består av två delmoment som tillsammans utgör 5 hp:
- Undersökningar av marina ekosystem i fält, analyser i laboratorium och rapportering på Kristinebergs marina forskningsstation under 2 veckor
- Projektarbeten i populationsgenetik och populationsekologi med rapportering under 1vecka. Examineras genom egna arbeten och presentationer
Lokaler
Undervisningen sker på Zoologen (Medicinaregatan 18A), men under två veckor är vi på Kristinebergs marina forskningsstation utanför Fiskebäckskil. Kristineberg (www.loven.gu.se) är en av universitetets två fältstationer och en fantastisk miljö för studier av Västerhavet. Här bor ni i 2-4 personers rum och serveras frukost, lunch och middag i stationens restaurang till ett lågt pris. Möjlighet finns att stanna på stationen över helgen mellan fältveckorna. Stationen nås med buss (2 h) från Göteborg.