Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Avancerad fylogeni

Kurs
Avancerad nivå
10 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-11052
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill veta hur man kan använda sig av DNA som bygger upp våra gener och vår arvsmassa för att se hur nära olika organismer är besläktade och hur man kan bygga upp släktträd (fylogenier) kring detta.

Om utbildningen

Har du någonsin undrat vad som sker bakom kulisserna på Naturhistoriska muséet? Vem som ordnar utställningarna och var de får all information från? Har du någonsin undrat hur organismer är besläktade med varann? Eller hur DNA-molekyler kan användas till att skilja arter åt? Eller varför det finns så många arter i somliga delar av världen (t ex i en tropisk regnskog eller i ett korallrev) men inte i andra? Är du intresserad av gener bestående av DNA-sekvenser och hur de skiljer sig åt inom såväl som mellan arter? Vill du lära dig hur DNA-sekvenser 'läses av'? Vill du veta mer om hur DNA-sekvenser ändras över tid (evolution)?

Kursen utgör en grund för yrken där information om biologisk mångfald analyseras, särskilt inom forskning. Kursens syfte är att lära deltagarna lära tolka gen- och artfylogenier vilka baseras på DNA-sekvenser.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

1BG393 Fundamental and molecular systematics (Uppsala universitet) inom programmet NABiS ? Masters in Biodiversity and Systematics, eller motsvarande. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 5/Engelska A.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp.

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen består av:

  • Föreläsningar som ges digitalt, antingen i realtid eller inspelade
  • Datorövningar med handledning som ger instruktioner steg för steg
  • Lärarledd handledning och on-line instruktion under arbetet med forskningsprojektet
  • Online diskussionsforum mellan studenter under ledning av lärare
  • Litteraturstudier som komplement till föreläsningar och datorövningar.

Betygsättningen baseras på uppgifter som lämnas in veckovis, samt ett mindre forskningsprojekt, till vilket data tillhandahålls, som redovisas i slutet av kursen. Kursen avslutas med tentamen. 

Lokaler

Undervisningen sker på distans. Enbart tentamenstillfället i slutet på kursen kräver obligatorisk närvaro. Om du är antagen till Masterprogrammet i biodiversitet och systematik så kan du skriva tentamen vid ditt hemuniversitet, dvs vid ett av de nio nordiska universitet som ingår i nätverket som ger programmet (se www.nabismaster.org).