Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Validering och bedömning av reell kompetens

Sedan hösten 2016 arbetar Göteborgs universitet med att utveckla en universitetsgemensam modell för validering och bedömning av reell kompetens. Detta i nära samarbete med Universitets- och högskolerådet (UHR) och övriga lärosäten i landet.

På den här sidan kommer vi att informera om universitetets arbete med validering och utvecklingen av den nya universitetsgemensamma modellen.

Vad innebär validering?

Validering handlar om att bedöma, dokumentera och ge erkännande åt en individs tidigare kunskaper och färdigheter från exempelvis arbetslivet, föreningsliv eller andra livserfarenheter som kan motsvara delar av en utbildning eller ge behörighet till en utbildning.

Ett delmål med den kommande universitetsgemensamma modellen är att validering av en individs kompetenser för en kurs eller ett program ska gälla oavsett lärosäte och inte bara vid det lärosäte där bedömningen har gjorts.

Den nya universitetsgemensamma modellen, som är på plats senare under 2017, medför att proceduren kring validering och bedömning av reell kompetens vid universitetet kommer att utvecklas.

Vad innebär bedömning av reell kompetens?

Den som söker och vill bli antagen till en kurs eller ett program vid universitetet kan ansöka om att få sina kunskaper prövade. Till exempel den som saknar examensbevis på grund av flykt från hemlandet eller har arbetat länge inom ett yrke, men saknar formell behörighet.

Ansök om bedömning av reell kompetens i samband med antagning

En person kan även få sin reella kompetens bedömd om denne redan är antagen och registrerad student, men önskar få tillgodoräknat sig tidigare studier. På så sätt kan en pågående utbildning kortas och man behöver inte studera det man redan har kunskap om.

Aktuella satsningar

I slutet på juni 2017 beviljades Valideringsnätverk Väst 8,4 miljoner kronor för en gemensam projektansökan inskickad till UHR tidigare i vår. Projektet ska inventera och utveckla metoder för bedömning av reell kompetens. Bland annat berör detta studenter som har en avslutad utbildning, men saknar fullständig dokumentation. Parallellt med utvecklandet av metoder kommer dessa också att prövas i reella situationer.

Valideringsnätverk Väst består av:

  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan i Borås
  • Högskolan i Halmstad
  • Högskolan i Skövde
  • Högskolan Väst
  • Jönköping University
  • Validering väst
  • Västra Götalandsregionen

Kontakta oss

Kontakta gärna oss om du har frågor om universitetets arbete med validering och bedömning av reell kompetens.

Projektledare
Pernilla Hultberg

Läs mer om validering

Uppdrag av regeringen

Regeringen har beslutat att ge Universitets- och högskolerådet (UHR) ett uppdrag med syfte att skapa en långsiktigt hållbar struktur för universitets och högskolors bedömning av reell kompetens.

Universitet och högskolors bedömning av reell kompetens ska stärkas (extern webbplats)

Universitets- och högskolerådet (UHR)

UHR ska främja breddad rekrytering till högskolan, stimulera intresset till högskoleutbildning, motverka diskriminering utifrån alla diskrimineringsgrunder samt främja lika rättigheter och möjligheter inom högre utbildning.

Lika möjligheter vid studier oavsett bakgrund (extern webbplats)

Valideringsdelegationen

Valideringsdelegationen 2015-2019 har i uppdrag av regeringen att följa, stödja och driva på ett samordnat utvecklingsarbete inom valideringsområdet. 

Valideringsdelegationen 2015-2019 (extern webbplats)

Sidansvarig: Jessica Pamp|Sidan uppdaterades: 2017-11-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?