Till sidans topp

Sidansvarig: Utbildningsenheten
Sidan uppdaterades: 2019-08-14 11:28

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Breddad rekrytering och breddat deltagande - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Breddad rekrytering och breddat deltagande

Göteborgs universitet strävar efter att vara ett lärosäte där utbildning är tillgänglig för alla studenter. Målet är att studentsammansättningen ska spegla det omgivande samhället och vara ett inkluderande, öppet och tillgängligt universitet för alla oavsett bakgrund.

Under hösten 2016 beslutades en policy och handlingsplan för breddad rekrytering och breddat deltagande av dåvarande rektor Pam Fredman.

Fram till år 2020 ska Göteborgs universitet öka andelen studenter från underrepresenterade grupper. På ett mer rättvist sätt ska dessa grupper ges tillträde till universitetet samt ges möjligheten att delta på lika villkor i undervisning och ha likvärdiga förutsättningar för att kunna bedriva och slutföra sina studier.

Underrepresenterade grupper bland studenter på Göteborgs universitet är exempelvis män, studenter från studieovana hem, studenter med utländsk bakgrund samt studenter från områden utanför storstäderna.

Vårt arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande

Universitetet ska arbeta för att erbjuda studenter ett brett utbildningsutbud med många utbildningsingångar på alla nivåer. Viktiga verktyg i arbetet är att ha möjlighet att kunna tillämpa alternativt urval vid antagning och bedömning av reell kompetens, samt att erbjuda pedagogiskt stöd och vägledning före, under och efter utbildning.

Validering och bedömning av reell kompetens

Samarbete med Kultur i Väst

Göteborgs universitet och Kultur i Väst samverkar inom projektet ”Konsten att delta” som drivs av Konstnärernas Riksorganisation. Projektets övergripande syfte är att genom mentorskap, ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte ge stöd till nyanlända och/eller utlandsfödda bild- och formskapare att komma in i den svenska samhällsstrukturen med fokus på kultur och konst. En grupp professionella bild- och formskapare som redan är etablerade i Sverige knyter kontakt med nyanlända utländska kollegor och startar en sex månaders ömsesidig lärandeprocess. Projektet kommer att pågå under hela 2019. Göteborgs universitets ansvar och roll inom detta samarbete bygger på universitetets mentorprogram "Universitetsvän".

Konsten att delta (extern webbplats)

Samarbete med Cuben Utbildning kring nyanlända akademiker

Från och med våren 2019 samarbetar Göteborgs universitet med Cuben Utbildning för att underlätta för nyanlända akademiker att uppnå sina utbildnings- och karriärmål i Sverige. Syftet är att skapa ett kontaktnät mellan de nyanlända och universitetets studenter och personal. Cubenstudenter får möjlighet att integrera flera av universitetets särskilda insatser för nyanlända i sina studier. Exempel på insatser är informationsmöten om högre studier, universitetets språkcafé och mentorprogrammet ”Universitetsvän”. Målet med insatserna är att utveckla deltagarnas språkfärdigheter och att öka deras kunskap om det svenska utbildningssystemet och olika vägar till fortsatta studier eller arbetsmarknad i Sverige.

Samverkan med Mitt Livs Val

Under hösten 2018 har Göteborgs universitet startat ett samarbete med stiftelsen Mitt Livs Val, som har mentorverksamhet för nyanlända och ensamkommande ungdomar i Göteborg. Bland annat arrangerar Mitt Livs Val gruppträffar för de som är i åldrarna 16 till 20 år.

Mitt Livs Val (extern webbplats)

Universitetsgemensamma seminarier

År 2017 var startskottet för en serie seminarier vid Göteborgs universitet med syfte att skapa ett forum för kontinuerlig dialog, öppna upp möjligheter till utbyte, synergier och samverkan kring de olika aspekterna av universitetets arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande. Seminarieserien fokuserar på de tre delarna rekrytering, urval och inkluderande studier. 

Avslutade projekt

Samverkan med Norra Fritid i Angered

2017 utgjorde startskottet för ett pilotprojekt där Göteborgs universitet samverkade med Norra Fritid i Angered, som utgörs av Gårdstens fritidsgård, Lövgärdets fritidsgård och KulturATOM. Målet var att nå ut till ungdomar i åldern 13 till 20 år för att höja deras ambitioner och inspirera till studier genom att ge dem möjlighet att få ökad kunskap och vägledning till högre utbildning samt visa positiva förebilder. 

KulturATOM (extern webbplats)

Kontakta oss

Kontakta gärna oss om du har frågor om universitetets arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande.

Samordnare

Catherine Gillo Nilsson

Läs mer om breddad rekrytering

Policy och handlingsplan

Policy och handlingsplan om breddad rekrytering och breddat deltagande i universitetets Medarbetarportal

Nätverket Include

Göteborgs universitetet är en aktiv part i det nationella nätverket Include. Nätverket arbetar för att främja breddad rekrytering och likabehandling i högre utbildning.

Näverket Include (extern webbplats)

Universitets- och högskolerådet (UHR)

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2019-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?