Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Breddad rekrytering och breddat deltagande

Göteborgs universitet strävar efter att vara ett lärosäte där utbildning är tillgänglig för alla studenter. Målet är att studentsammansättningen ska spegla det omgivande samhället och vara ett inkluderande, öppet och tillgängligt universitet för alla oavsett bakgrund.

Under hösten 2016 beslutades en policy och handlingsplan för breddad rekrytering och breddat deltagande av dåvarande rektor Pam Fredman.

Fram till år 2020 ska Göteborgs universitet öka andelen studenter från underrepresenterade grupper. På ett mer rättvist sätt ska dessa grupper ges tillträde till universitetet samt ges möjligheten att delta på lika villkor i undervisning och ha likvärdiga förutsättningar för att kunna bedriva och slutföra sina studier.

Underrepresenterade grupper bland studenter på Göteborgs universitet är exempelvis män, studenter från studieovana hem, studenter med utländsk bakgrund samt studenter från områden utanför storstäderna.

Vårt arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande

Universitetet ska arbeta för att erbjuda studenter ett brett utbildningsutbud med många utbildningsingångar på alla nivåer. Viktiga verktyg i arbetet är att ha möjlighet att kunna tillämpa alternativt urval vid antagning och bedömning av reell kompetens, samt att erbjuda pedagogiskt stöd och vägledning före, under och efter utbildning.

Validering och bedömning av reell kompetens

FORA

EU-projektet FORA är ett internationellt partnerskap mellan aktörer från Grekland, Kroatien, Serbien och Sverige. Projektets syfte är att stimulera och organisera initiativ till träffar mellan etablerade och nyanlända medborgare. Detta görs via olika forum för dialog.

TILLT har en samordnande roll i Sverige, som tillsammans med Göteborgs universitetet och andra svenska aktörer, anordnar kommande träffar:

  • Workshop, 13 mars 2018
  • Debatt, 20 mars 2018
  • Seminarium, 19 april 2018
  • Konferens, 24 maj 2018

FORA-projektet på TILLTs hemsida

Samverkan med Norra Fritid i Angered

Sedan hösten 2017 samverkar Göteborgs universitet med Norra Fritid i Angered, som utgörs av Gårdstens fritidsgård, Lövgärdets fritidsgård och KulturATOM. Målet är att nå ut till ungdomar i åldern 13 till 20 år för att höja deras ambitioner och inspirera till studier genom att ge dem möjlighet att få ökad kunskap och vägledning till högre utbildning samt visa på positiva förebilder. Aktiviteter och insatser kopplade till projektet kommer att pågå under en årlig cykel.

Särskilda insatser för nyanlända med flyktingbakgrund

Som en del av arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande ingår särskilda insatser för nyanlända med flyktingbakgrund. Syftet med insatsen är att ge målgruppen kunskap om och vägledning in till högre utbildning och etablering i samhället.

Universitetsgemensamma seminarier

År 2017 var startskottet för en serie av seminarier vid Göteborgs universitet med syfte att skapa ett forum för kontinuerlig dialog, öppna upp möjligheter till utbyte, synergier och samverkan kring de olika aspekterna av universitetets arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande. Seminarieserien fokuserar på de tre delarna rekrytering, urval och inkluderande studier.

Kontakta oss

Kontakta gärna oss om du har frågor om universitetets arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande.

Samordnare

Catherine Gillo Nilsson

Läs mer om breddad rekrytering

Policy och handlingsplan

Policy och handlingsplan om breddad rekrytering och breddat deltagande i universitetets Medarbetarportal

Nätverket Include

Göteborgs universitetet är en aktiv part i det nationella nätverket Include. Nätverket arbetar för att främja breddad rekrytering och likabehandling i högre utbildning.

Näverket Include (extern webbplats)

Universitets- och högskolerådet (UHR)

Sidansvarig: Jessica Pamp|Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?