Bild
Bokhög
Foto: Shutterstock
Länkstig

Tips! Sju böcker att läsa själv eller ge bort 

Publicerad

Hårda paket under granen är det många som uppskattar. Och för att vara säker på att själv få något intressant att läsa går det ju alltid att ge paket till sig själv. Göteborgs universitet tipsar här om några läsvärda böcker från universitetsvärlden. 

Under helgerna är det många som har tid att läsa en bok eller två. Vissa gillar att fångas av en roman medan andra uppskattar att förkovra sig i ett populärvetenskapligt verk om till exempel historia, statsvetenskap eller naturvetenskap. Oavsett vilken kategori julfirare du ska tänka ut en klapp till, så kommer här ett par titlar att inspireras av. 

Bild
Snabbtänkt omslag

Snabbtänkt om valet

Snabbtänkt är ett forskningssamarbete där nästan hundra forskare, från olika universitet och organisationer, bidrar med varsin reflektion kring 2022 års val och valrörelse. Det ovanliga med Snabbtänkt är, som namnet avslöjar, att det gick undan. Höstens val hölls den 11 september, och 11 dagar efteråt var rapporten klar. 

Bland annat reflekterar forskarna över politikens förändrade samtalston efter introduktionen av sociala medier-plattformar och att kvinnor och män, liksom unga och gamla, röstar allt mer olika. Rapporten visar också att den svenska demokratin står sig stark, bland annat genom att valdeltagande är högt. 

Det här är läsning för den intresserade väljaren som trots att det nu gått tre månader sedan valet inte fått nog utan vill lära sig mer.  

Till nedladdning: Snabbtänkt 2022 

Bild
Den tysta korridoren omslag

Den tysta korridoren

Den tysta korridoren är en roman som utspelar sig i sjukhusmiljö. Boken är skriven av Anja Smits, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, och är hennes skönlitterära debut. 

I romanen får läsaren följa den drivne fysikern David Tellman och den unga onkologen Mette Øst. David Tellman drabbas under en fullsatt föreläsning av ett epileptiskt anfall och snart får han reda på att han har en hjärntumör. Hans behandlande läkare Mette Øst har precis flyttat från Danmark till Sverige, och har svårt att finna sig till rätta på sin nya arbetsplats.  

Läsarna får följa ett år av Davids och Mettes liv. Mette kämpar för att stå emot de svenska sjukvårdshierarkierna och den härskar- och tystnadskultur som finns på hennes arbetsplats. Och David har svårt att acceptera sjukdomen samtidigt som han återknyter kontakten med Helena som han inte träffat sedan gymnasiet. 

Boken finns där böcker säljs, i bokappar eller att låna på biblioteket. 

Bild
Du sköra nya värld omslag

Du sköra nya värld

Du sköra nya värld är en forskarantologi från SOM-institutet. Ett femtiotal forskare från olika discipliner analyserar de senaste årens samhällsutveckling och konstaterar att det är en skör värld vi lever i och att samtiden präglas av osäkerhet och turbulens. 

Först en pandemi som påverkade stora delar av samhället och relationerna mellan människor. Därefter höjt säkerhetspolitiskt tonläge, ökad hotbild mot länder i Europa och på hemmaplan en fortsättning av det dödliga skjutvapenvåldet.   

Analyserna baseras på en nationell enkätundersökning som nästan 13 000 folkbokförda i Sverige svarat på. Här finns artiklar om svenska folkets uppfattning om nyhetsmediernas vänster-högerplacering, om att läsning av tryckta böcker ökar bland unga, om varför personer till höger oroar sig mindre för klimatet och mycket, mycket mer.   

Boken är på hela 579 sidor – så med Du sköra nya värld under granen finns goda chanser för intressant läsning både jul- och mellandagar.   

Antologin går att ladda ner gratis eller beställa som tryck exemplar  

Bild
Flykten i norr omslag

Flykten i Norr

I boken Flykten i Norr berättar historiken Lars Hansson om enskilda flyktingars öden vid gränsen till Sverige i slutet av andra världskriget. Samtidigt ger han en bild av svensk flyktingpolitik under krigsåren 1944 och 1945.  

Läsaren får möta en brokig skara människor. Allt från den 23-årige finske skomakaren som flyr från fronten men tillfångatas och avrättas som desertör, till den 17-årige jugoslaven Popovic som förts till Nordnorge av tyskarna som arbetskraft, men lyckas fly till Sverige på skidor.  

I boken varvas text med foton, tidningsrubriker och urklipp från tidningar. Lars Hansson har gått igenom runt 50 000 förhörsprotokoll som svensk polis upprättade vid gränserna mot Norge och Finland. I det här skedet av kriget präglades inte flyktingpolitiken längre av avvisningar, utan fokus låt på hur flyktingarna skulle tas omhand.   

Boken ger ny kunskap om svensk flyktingpolitik under ett mörkt kapitel i Europas historia. 

Bild
Liv i rörelse omslag

Liv i rörelse

I boken Liv i rörelse undersöker Christer Lundh, seniorprofessor i ekonomisk historia, tillsammans med kollegan Tobias Karlsson vid Lunds universitet, levnadsbanor och rörelsemönster hos invånare i industristaden Göteborg mellan 1900 och 1950. Med hjälp av befolkningsdatabaser har de följt ett slumpmässigt urval av göteborgare över tid. 

Precis som bokens titel antyder har forskarna fokuserat på rörelse. Frågeställningarna har till exempel handlat om vid vilken ålder människor flyttade hemifrån, när de tog sin första anställning och när de gifte sig och skaffade barn. 

En oväntad upptäckt som forskarna gjorde var att barnen ofta bodde kvar hemma hos föräldrarna fram till att de gifte sig. På landsbygden var det däremot vanligt att människor flyttade hemifrån i unga år för att söka jobb som piga eller dräng. 

Genom bokens 292 sidor får läsaren en djuplodande inblick i hur folk hade det i Göteborg under den första delen av 1900-talet. 

Bild
Ett dolt universum omslag

Ett dolt universum

Kanske minns du professor Alexandre Antonellis sommarprat i P1 förra året? Han ägnade hela sitt program åt den biologiska mångfalden, och nu är han aktuell med en bok på samma tema med titeln Ett dolt universum: jordens biologiska mångfald.   

Han beskriver biologisk mångfald som den mest värdefulla tillgång jorden ger oss. De flesta nu levande arter fanns långt före Homo sapiens, och människan skulle inte kunna existera utan naturens resurser och uppfinningsrikedom. 

Antonelli redogör också för hotet mot jordens biologiska mångfald, som han ser som ett minst lika stort problem som klimatförändringarna. Invasiva arter, miljögifter, varmare klimat och mänsklighetens exploatering av tidigare orörd natur har försatt en hel miljon arter i fara. Under första halvåret 2022 förlorade till exempel Amazonas 3 750 kvadratkilometer skog.  

Det här är en bok att fascineras och oroas av. Den avslutas med råd om vad läsaren själv kan göra för att skydda mångfalden. Och har du någon engelskspråkig på din julklappslista? Då kan den här boken vara ett alternativ – den finns även på engelska under titeln The Hidden Universe.  

Bild
Den lilla skalan i den stora omslag

Den lilla skalan i den stora

Inte sällan mynnar ett forskningsprojekt ut i en bok. Så är fallet med Den lilla skalan i den stora – Kaklet i osmanska rum, som belyser kakelplattan och dess betydelse i arkitektur och rum. 

Mönster och ornament är något fundamentalt sedan tidernas begynnelse och återfinns i alla kulturer, inte minst i Turkiet. I Den lilla skalan i den stora berättar Gertrud Olsson, universitetslektor vid HDK-Valand, om ornament, mönster och material, om form och teknik, och om de hantverkare som tillsammans arbetat fram det osmanska rikets kakelklädda väggar.  

Kunnandet spreds och omformades i möten mellan olika kulturer när konstnärer och hantverkare flyttade till nya platser och uppdrag.  

Boken inleds i 1200-talets Konya och visar hur de osmanska kakelutsmyckningarna under följande århundraden utvecklades i möten med andra kulturer. Läsaren möter hantverkare, mästare, sultaner, filosofer och arkitekter. Det blänker och glimrar i detta rikt illustrerade verk om kaklets storhetstid. 

Av: Ulrika Lundin & Thomas Melin