Länkstig

Ny bok om verklighetens Dracula

Publicerad

Vi känner mycket väl till den blodsugande vampyren Dracula från litteraturen och skräckfilmer. Men vem var den verklige fursten, Vlad III? Det har Ingmar Söhrman, professor i romanska språk, fokuserat på i boken Den sanna historien om Dracula: Mannen – myten – legenden som presenterades på Bokmässan.

Vlad III föddes sannolikt 1431 i Sighisoara, Trasylvanien, och var son till Vlad II. Fadern fick titeln Dracul när han blev medlem i den tysk-romerska drakordern, vilket innebar att även sonen fick en titel: Dracula – den lille draken.

Grymma metoder

Ingmar SöhrmanVlad III, ”Dracula”, blev känd för sina grymma metoder men det var han inte ensam om under denna våldsamma period. Furstendömet Valakiet, i södra delen av dagens Rumänien, var trängt mellan den osmanska stormakten och det tysk-romerska kejsarståndet och de medeltida berättelserna om Dracula är bloddrypande.

För att demoralisera den turkiska hären lär han till exempel år 1462 har låtit sätta upp tusentals turkiska krigsfångar på pålar utmed vägen mot Bukarest, för att få soldaterna att ta en annan väg.

– En annan historia berättar om hur ett turkiskt sändebud vägrat ta av sig turbanen för Dracula, varpå fursten spikade fast mannens turban så att han skulle slippa att någonsin ta av den, säger Ingmar Söhrman.

Olika sidor

Det är framför allt osmanska och tysk-romerska källor som vittnar om Draculas grymhet.

– Men man ska också komma ihåg att det låg i hans fienders intresse att framställa honom som ond. Rumänska berättelser beskriver honom istället som föredömligt hederlig. Var sanningen ligger är svårt att säga, men säkert var han en komplicerad man som levde under en synnerligen svår tid, säger Ingmar Söhrman.

BokomslagIngmar Söhrman blev intresserad av Dracula redan i 17-årsåldern, då han läste Bram Stokers berömda roman. Genom åren har det blivit många språkligt motiverade resor till Draculas land, som professor i romanska språk.

Den sanna historien om Dracula: Mannen – myten – legenden är utgiven på Vaktel förlag och boken presenterades på Bokmässan.

I GU Journalen kan du läsa hela intervjun med Ingmar Söhrman, professor i romanska språk: issuu.com/universityofgothenburg/docs/gu-journalen4-2016/23


Text: Eva Lundgren, foto: Johan Wingborg