Bild
Bild på de sex studenterna.
Eventarrangörerna. I raden längst bak från vänster: Lamija Muharemović, Amarachi Ibekeme och Lejla Grebić. Främre raden från vänster: Ghadir Nessayif, Rumesa Hamed och Safiya Nor.
Foto: Lars-Åke Green/Borås Tidning
Länkstig

Fixar valevent för unga väljare

Publicerad

20-åriga Lamija Muharemović är född och uppvuxen i Borås. I dag pluggar hon statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Tillsammans med fem andra GU-studenter bjuder hon in till ett valevent som ska lära unga boråsare mer om val och demokrati.

Bild
Lamija Muharemović
Lamija Muharemović har tagit initiativ till valevent för unga i Borås.

Fredagen den 20 maj 2022 arrangerar Borås Tidning i samarbete med Stadsbiblioteket i Borås ett valevent för förstagångsväljare på kunskapscentret Navet i Borås. Lamija Muharemović är initiativtagare och själv en av dem som i september ska rösta för allra första gången. Hon berättar att hon kom på idén till valeventet för ett par månader sedan när hon pratade med några kompisar.

 – Flera av mina vänner vet inte vad de ska rösta på. En del vet inte ens hur man gör. På valeventet kommer vi att förklara att ungas röster gör skillnad och att unga har en plats i ett demokratiskt land. Valet i höst kan kännas litet men det blir stort om alla är med, säger hon.

Unga behöver grundläggande kunskap

Vi sitter på ett café på centralstationen i Borås. Lamija Muharemović pekar var stadsdelen Norrby ligger, dit hennes föräldrar kom från Bosnien 1994 och där hon är född och uppvuxen. Det gamla arbetarområdet på andra sidan järnvägsspåren är sedan år 2017 med på polisens lista över ”särskilt utsatta” områden.

Lamija Muharemović är mycket engagerad i sitt område. För två år sedan startade hon en samtalsgrupp för tjejer i Norrby. De träffas på kvällarna och diskuterar allt möjligt, och hon förklarar att många unga saknar grundläggande kunskap om val och demokrati.

– Min ursprungliga idé inför höstens val var att jag skulle samla tjejerna och berätta för dem hur valet går till. Men jag ville nå ut till fler än unga i Norrby, så jag kontaktade Borås Tidning som nappade på idén om valeventet vi ska hålla i kväll.

Representanter från alla åtta riksdagspartier deltar för att diskutera tre fokusområden som unga boråsare via en enkät svarat är allra viktigast för dem – brott och straff, arbetsmarknad, och ekonomi.  Det kommer också att bli en praktisk genomgång av hur man exempelvis fyller i en valsedel, förklarar Lamija Muharemović som kommer vara kvällens moderator.

Universitetet är en plats för arbete och vänskap

Även om hon tog initiativet till valeventet är hon inte ensam om allt arbete. Lamija Muharemović har samarbetat med några av sina studiekamrater på Göteborgs universitet; Safiya Nor, Ghadir Nessayif, Lejla Grebić, Amarachi Ibekeme och Rumesa Hamed. Alla läser statsvetenskap förutom Rumesa Hamed som läser offentlig förvaltning.

– Jag valde att läsa på Göteborgs universitet för att det är ett stort universitet. Där träffade jag de här tjejerna som nu är mina nära vänner. Vi har suttit i grupprummen på universitetet och arbetat med valeventet tillsammans och ansvarar för några olika delar var. Det har varit jätteroligt!

Det är viktigt att alla människor i Sverige känner sig sedda, lyssnade på, och representerade, menar Lamija Muharemović.

– Vi är sex unga tjejer med invandrarbakgrund som tar plats. Vi studerar. Vi vet hur politiken formar samhället, vilka beslut som tas på kommunal eller regional nivå. Det vi kommer att berätta på valeventet har sin bas i forskningen och är källkritiskt granskad, säger hon.

Samhällsengagemang är politik

När det kommer till politik säger Lamija Muharemović att hon inte är särskilt intresserad av partipolitik. För henne är politik detsamma som samhällsengagemang. Bitarna föll på plats när hon började läsa statsvetenskap.

– Mina föräldrar kom hit till Borås för snart trettio år sedan. De har fått hjälp av både kommunen och staten när de kom till Sverige. Att jag i deras ställe kan ge Borås kommun något tillbaka som tack för allt, det känns stort, säger Lamija Muharemović.

 

Text: Anna-Karin Lundell

 

Mer information

Fredagens valevent för förstagångsväljare arrangeras av Borås Tidning i samarbete med Stadsbiblioteket i Borås och är en del i valårsprojektet ”Lokal demokrati i en digital värld” som initierats av Medier och Demokrati och leds av Lindholmen Science Park. Bland annat är det Västra Götalandsregionens kulturnämnd som står för finansieringen.

Fakta: Lamija Muharemović

  • Ålder: 20 år.
  • Aktuell med: Valevent för unga väljare på Navet i Borås, den 20 maj 2022, kl 17:30.
  • Studerar på Göteborgs universitet: Statsvetarprogrammet, termin 2. Funderar på en utbytestermin. Kanske på ambassaden i Sarajevo så att hon kan spendera tid med farmor och farfar.